Vlada Nemačke dodelila paket pomoći energetskoj kompaniji

Uniper izgubio više od 12 milijardi evra usled smanjenja isporuka gasa iz Rusije

EUNovacPoslovanjeVesti

17.8.2022 13:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Uniper izgubio više od 12 milijardi evra usled smanjenja isporuka gasa iz Rusije Uniper izgubio više od 12 milijardi evra usled smanjenja isporuka gasa iz Rusije
Iz kompanije Uniper je saopšteno da je energetska firma izgubila 12,2 milijarde evra, što je jedan od najvećih gubitaka u nemačkoj korporativnoj istoriji i... Uniper izgubio više od 12 milijardi evra usled smanjenja isporuka gasa iz Rusije

Iz kompanije Uniper je saopšteno da je energetska firma izgubila 12,2 milijarde evra, što je jedan od najvećih gubitaka u nemačkoj korporativnoj istoriji i potvrda krize koja potresa evropska energetska tržišta.

Dok se zemlje Evropske unije pripremaju za tešku zimu, šteta naneta kompaniji koja je prošlog meseca primila pomoć vlade pokazuje koliko je situacija ozbiljna, piše Bloomberg.

Rusija je ograničila isporuke gasa u EU zbog tenzija koje izaziva sukob u ukrajini, a efekat ove odluke se osetio na celom kontinentu, ubrzavajući inflaciju i povećavajući rizik da najveće evropske ekonomije uđu u recesiju.

“Uniper je mesecima imao ključnu ulogu u stabilizaciji nemačkih zaliha gasa — što je kompaniji donelo gubitak u milijardama koji je uzrokovan naglim padom isporuka gasa iz Rusije”, naveo je u saopštenju o zaradama kompanije generalni direktor Unipera Klaus Diter Maubah (Klaus-Dieter Maubach).

Gubitak, prema Međunarodnom standardu finansijskog izveštavanja (IFRS), uključuje 6,5 milijardi evra zbog predstojećih nestašica gasa i oslikava obezvređenje 2,7 milijardi evra pozajmice u vezi sa “Severnim tokom 2” i donacije od kompanije Global Commodities i jedinice firme Russian Power Generation, saopšteno je iz Unipera. 

Smanjenje isporuka primoralo je Uniper da kupuje gas na spot tržištu kako bi ispunio ugovorene obaveze, čime se našao na ivici insolventnosti. Nemačka vlada je zbog toga dodelila kompaniji paket pomoći od 17 milijardi evra, a ova donacija bi mogla da uzrokuje domino efekat u energestkom sistemu u celoj zemlji.

  • kaćica

    17.8.2022 #1 Author

    Sve to ima svoju cenu.

    Odgovori

  • GOCA BG

    17.8.2022 #2 Author

    Sta ce tek biti sa manjim kompanija u Nemackoj,ako je ovoliki gubitas Uniper…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    18.8.2022 #3 Author

    Nemačka sve planski radi čuva svoje kompanije

    Odgovori

  • TATJANA

    18.8.2022 #4 Author

    Stete ce biti nesagledive

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...