nakon što su zvaničnici obećali pomoć

Vlada Nemačke preuzima 30 odsto udela u kompaniji Uniper

EUFirme u fokusuU fokusuVesti

22.7.2022 16:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Vlada Nemačke preuzima 30 odsto udela u kompaniji Uniper Vlada Nemačke preuzima 30 odsto udela u kompaniji Uniper
Nemačka vlada će preuzeti oko 30 odsto udela u energetskoj kompaniji Uniper, u sklopu paketa spasavanja podstaknutog skokom cena prirodnog gasa i smanjenom isporukom... Vlada Nemačke preuzima 30 odsto udela u kompaniji Uniper

Nemačka vlada će preuzeti oko 30 odsto udela u energetskoj kompaniji Uniper, u sklopu paketa spasavanja podstaknutog skokom cena prirodnog gasa i smanjenom isporukom tog energenta iz Rusije.

Uniper, najveći nemački uvoznik ruskog gasa koji se koristi u industriji, proizvodnji struje i za grejanje domova, zatražio je pomoć pre dve nedelje. Nemački zvaničnici su ubrzo obećali da će pomoći, a jedna od posledica biće više cene za kupce.

Ta kompanija je ranije smanjila svoje finansijske izglede za ovu godinu, ukazujući na oštro smanjenje isporuka gasa poslednjih nedelja od ruskog državnog giganta Gasprom, zbog čega je Uniper bio primoran da kupuje zalihe po znatno višim cenama, prenosi Beta.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz), koji je zbog objave o pomoći Uniperu prekinuo odmor, rekao je da je ta kompanija „od najvećeg značaja za ekonomski razvoj“ zemlje i za snabdevanje energijom građana, ali i mnogih kompanija.

„Bilo je neophodno stabilizovati Uniper sada. Ako se dobro sećam, oko 60 odsto uvoza gasa u Nemačku na kraju je na određeni način organizovano preko ovog distributera. To je veoma, veoma veliki udeo, tako da je jasno da na kraju ovog lanca snabdevanja praktično ne bi bilo kompanije koja ne bi bila pogođena“, kazao je Šolc.

Gazprom je sredinom juna smanjio za 60 odsto protok gasa kroz Severni tok 1, gasovod koji ide od Rusije do Nemačke i glavni je nemački izvor ruskog gasa. Gasprom je kao razlog smanjenja naveo tehničke probleme, što su nemački zvaničnici osporili.

Nakon planiranog desetodnevnog zatvaranja radi održavanja, isporuke gasa kroz Severni tok 1 nastavljene su u četvrtak, ali i dalje sa svega 40 odsto kapaciteta.

  • kaćica

    23.7.2022 #1 Author

    Lepo za njih.

    Odgovori

  • Milovan94

    24.7.2022 #2 Author

    Moraju da se preuzimaju ovakve mere zbog spasa privrede

    Odgovori

  • Ika

    24.7.2022 #3 Author

    Kada je zdrava drzava, kompanije su sigurne

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...