Očekivano povećanje jer su poskupljenja nadoknadila smanjenje tražnje

Rusija predviđa 100 milijardi evra više prihode od izvoza energije

SvetVesti

18.8.2022 09:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Rusija predviđa 100 milijardi evra više prihode od izvoza energije Rusija predviđa 100 milijardi evra više prihode od izvoza energije
Prihodi od izvoza ruske energije ove godine će, prema predviđanjima Rusije, porasti za oko 98 milijardi evra, jer su veće cene robe nadoknadile smanjenje... Rusija predviđa 100 milijardi evra više prihode od izvoza energije

Prihodi od izvoza ruske energije ove godine će, prema predviđanjima Rusije, porasti za oko 98 milijardi evra, jer su veće cene robe nadoknadile smanjenje tražnje.

Rusko Ministarstvo ekonomije očekuje da će prihodi od izvoza energije dostići 331 milijardu evra u 2022. godini, što je za trećinu više u odnosu na 239 milijardi evra u 2021. godini, prenosi Beta.

Skok u prihodima, ako se ostvari, pomoći će jačanju ruske ekonomije koja je pogođena sankcijama Zapada zbog rata u Ukrajini, piše Radio Slobodna Evropa. Veći prihodi od izvoza omogućiće predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da podigne plate i penzije u trenucima recesije i inflacije koja ugrožava životni standard.

Izvoz energije čini oko polovinu prihoda federalnog budžeta Rusije. Ministarstvo ekonomije predviđa da će se prosečna izvozna cena prirodnog gasa od 1.000 kubnih metara u ovoj godini više nego udvostručiti, pre nego što će postepeno padati do kraja 2025. godine, navodi se u dokumentima vlade.

Ruski izvoz gasa će ove godine pasti za oko 15 odsto tokom pogoršanja odnosa između Brisela i Moskve zbog rata u Ukrajini.

Evropska unija je objavila da namerava da smanji zavisnost od ruskog gasa, budući da joj je Rusija godinama bila najveći dobavljač goriva. Smanjenje ruskog izvoza u EU samo će delimično biti nadoknađeno povećanim izvozom u Kinu.

Rusko Ministarstvo ekonomije očekuje zaradu od izvoza energije u iznosu od 251 milijarde evra u 2023. godini, više nego u 2021. godini, budući da cene nafte i plina padaju. Sveukupno gledano, ruska ekonomija se bolje drži nego što se očekivalo zbog sankcija, jer porast prihoda od energije daje vladi u Moskvi više moći da podrži sektore pogođene sankcijama.

 • IVAN

  18.8.2022 #1 Author

  Bice verovatno tako

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  18.8.2022 #2 Author

  Rusija će jedina da profitira od ove svetske ekonomske krize.

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  18.8.2022 #3 Author

  Amerika je želela da naudi Rusiji ali kako vidimo ne može joj ništa

  Odgovori

 • GOCA BG

  19.8.2022 #4 Author

  Rusija ima svoju strategiju…

  Odgovori

 • kaćica

  21.8.2022 #5 Author

  Koriste priliku jer je to sada problem.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...