ministarka energetike poručuje da su najveći kočničari dekarobonizacije javna preduzeća

Iduće godine 30 do 40 odsto gasa od drugih snabdevača

SrbijaU fokusuVesti

14.7.2022 10:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Iduće godine 30 do 40 odsto gasa od drugih snabdevača Iduće godine 30 do 40 odsto gasa od drugih snabdevača
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da država radi sve da gasa bude dovoljno ove zime, a da kroz povezivanje sa drugim... Iduće godine 30 do 40 odsto gasa od drugih snabdevača

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da država radi sve da gasa bude dovoljno ove zime, a da kroz povezivanje sa drugim zemljama dobije mogućnost da gas kupuje i od drugih snabdevača.

„Nismo iskoristili priliku da neke stvari uradimo ranijih godina, ali verujem da ćemo sada ubrzano raditi kako više ne bismo zavisili samo od jednog snabdevača gasom. Iduće godine u septembru Srbija završava gasovod Niš-Dimitrovgrad i kroz taj gasovod moći će da stiže i gas od drugih snabdevača, pre svega iz Azerbejdžana i iz LNG terminala u Grčkoj“, kazala je Mihajlović, prenosi Beta.

Istakla je da će Srbija iduće godine moći najmanje 30 do 40 odsto gasa da dobija od drugih snabdevača.

„Već sada razgovaramo sa Ministarstvom energetike Azerbejdžana o zakupu kapaciteta za iduću godinu. Do tada, imamo ugovor i sa Ruskom Federacijom, mogućnost za skladištenje gasa i u Mađarskoj, kao i zalihe u našem skladištu u Banatskom Dvoru i radimo na tome da obezbedimo da svega bude dovoljno“, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je za gasnu bezbednost posebno važno povezivanje sa susedima i da Srbija planira da gradi gasne interkonekcije i sa Rumunijom, Severnom Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.

Govoreći o tranziciji ka čistijim izvorima energije, ona je rekla da je za Srbiju važno da gradi nove energetske kapacitete, pre svega da počne izgradnju reverzibilnih hidroelektrana, Đerdapa 3 i Bistrice, koje su važne zbog balansiranja i sigurnosti u snabdevanju kad se poveća korišćenje obnovljivih izvora energije.

„Moramo biti svesni da je za dve i po godine u našem regionu skoro 20.000 ljudi umrlo kao posledica emisija iz elektrana koji koriste prljave izvore energije. U našem regionu 18 termoelektrana proizvelo je četiri puta više emisija štetnih gasova nego 220 termoelektrana u zemljama EU. Zbog toga treba da učinimo sve obezbedimo da imamo dovoljno energije i da to bude čista energija, a to možemo samo kroz nove investicije“, navela je ministarka.

Otpori tom procesu, po njenim rečima, ne postoje ni kod privrede ni kod građana, a najveći kočničari procesa dekarbonizacije su javna preduzeća „koja bi da se ništa ne menja, iako bi upravo zelena energija mogla da im donese ozbiljne profite“.

  • MAJALG

    15.7.2022 #1 Author

    Kaze ministarka koja iskljucivo brine o svom interesu, unistavaju EPS sistemski kako bi ga prodali budzasto i onda da kazu kako nema drugog resenja osim stranog kupca koji ce znati kako da resi probleme, sve isto kao i sa NIS-om, tuzna prica sprskog naroda.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...