Uredbom o energetski zaštićenom kupcu biće obuhvaćeno oko 200.000 domaćinstava

Poskupljenje struje radi stabilizacije EPS-a

BiznisFirme u fokusuInfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

18.5.2022 11:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Poskupljenje struje radi stabilizacije EPS-a Poskupljenje struje radi stabilizacije EPS-a
Najniže cene električne energije koje Srbija ima u Evropi, prema rečima ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, nisu razlog zbog kojeg je potrebno povećanje... Poskupljenje struje radi stabilizacije EPS-a

Najniže cene električne energije koje Srbija ima u Evropi, prema rečima ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, nisu razlog zbog kojeg je potrebno povećanje cena, već je to neophodno kako bi se Elektroprivreda Srbije (EPS) stabilizovala, i kako bi u narednim godinama mogla da proizvodi dovoljne količine električne energije.

„Potreban je novac za opremu i za pripreme za sledeću godinu i ako ove godine EPS mora da uvozi struju i ugalj, naredne može da proizvodi dovoljno za naše potrebe. Ove i delom naredne godine je potrebno da ulažemo u EPS, kako bismo tokom zime 2023/24. godine imali dovoljne količine energije“, istakla je Mihajlović, a prenosi Beta.

Ona je dodala da je EPS najvažnije preduzeće u državi i da mora da otvara dva nova polja uglja, kao i da mu je potrebna oprema, jer će u suprotnom biti u deficitu struje 40 odsto“. Ministarka je navela da će uredbom o energetski zaštićenom kupcu biti obuhvaćeno oko 200.000 domaćinstava u Srbiji.

„Pripremili smo uredbu o energetski zaštićenom kupcu, koja je postojala i ranije, ali je mali broj domaćinstava mogao da koristi povlastice. Sada smo izmenili kriterijume i više se ne odnosi samo na korisnike socijalne pomoći, već zavisi i od broja članova domaćinstva, ukupnog primanja, zdravstvenog stanja i procene su da će oko 200.000 domaćinstava imati niži račun i za električnu energiju, ali i za gas i za toplotnu energiju, što je takođe novina“, naglasila je Mihajlović.

Ministarka je ocenila da je povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) jedini način da se obezbedi siguran i samodovoljan elektroenergetski sistem, a da ujedno čuvamo životnu sredinu.

„Trenutno je u našem energetskom miksu učešće proizvodnje iz OIE, ne računajući velike hidroelektrane, vrlo nisko, ispod pet odsto, ali s obzirom na naše potencijale i zainteresovanost investitora, u narednim godinama će taj procenat biti znatno viši i to je naš cilj“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, Srbija se time vodila kada je donet nov zakonodavni okvir, posebno Zakon o korišćenju OIE, ali da je problem u tome što se nije dovoljno ulagalo u visokonaponsku mrežu poslednjih deset godina i zbog toga postoje ograničenja za priključenje novih kapaciteta na mrežu.

Naglasila je da su važna strateška partnerstva privatnih investitora i podsetila da se TE Kostolac B3 gradi i da neće biti gotova do 2024. godine.

„Građani žele da imaju dovoljno struje i čist vazduh, a naš zadatak je da stvorimo te uslove. Jedini način jesu novi kapaciteti, koji za proizvodnju energije koriste obnovljive izvore“, zaključila je Mihajlović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...