Zorana Mihajlović razgovarala sa predstavnicima evropske komisije o energetskoj tranziciji

Cilj Srbije karbonska neutralnost do 2050. godine

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

20.6.2022 14:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Cilj Srbije karbonska neutralnost do 2050. godine Cilj Srbije karbonska neutralnost do 2050. godine
Proces evrointegracija Srbije, energetska tranzicija, reforme javnih preduzeća u energetskom sektoru, investicije u oblasti obnovljivih izvora energije, gasna diverzifikacija i regionalno povezivanje, teme su... Cilj Srbije karbonska neutralnost do 2050. godine

Proces evrointegracija Srbije, energetska tranzicija, reforme javnih preduzeća u energetskom sektoru, investicije u oblasti obnovljivih izvora energije, gasna diverzifikacija i regionalno povezivanje, teme su o kojima su razgovarale ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i zamenica direktora Direktorata Evorpske komisije za energetiku Mehtilda Versderfer.

Ministarka Mihajlović učestvuje i kopresedava Osmim klimatsko-energetskim komitetom Energetske zajednice u Beču.

„Politika vlade je članstvo Srbije u EU, evropski put je jedini kojim želimo da idemo i u skladu sa tim opredeljenjem doneli smo i novi set zakona, uključujući prvi Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, kojim je stvorena mogućnost za izgradnju novih kapaciteta i nove investicije. Zelena agenda i energetska tranzicija su važan deo evropskog puta Srbije i u procesu priključenja napravili smo važne korake, a usklađivanje normativnog okvira je samo početak“, rekla je Mihajlović, prenosi agencija Beta.

Prema njenim rečima, otvaranjem klastera četiri u pregovorima sa EU, omogućiće se lakše i brže sprovođenje reformi u poglavljima koja su obuhvaćena ovim klasterom – energetika, životna sredina i klimatske promene, transport i transevropske mreže.

Podsetila je i da je Srbija donošenjem novog zakonodavnog okvira u oblasti energetike napravila osnovu za usklađivanje sa EU regulativama.

Zorana Mihajlović/Foto: Beta – Zoran Petrović

„Posvećeni smo i reformama u energetici, uključujući i dalje otvaranje tržišta, pre svega u gasnom sektoru. Za nas su posebno važni gasne interkonekcije i povezivanje sa državama u regionu. Interkonekcija sa Bugarskom je prioritet za nas, ali i za region i za EU, jer će omogućiti i Srbiji i drugim državama da smanje zavisnost od jednog dobavljača“, rekla je ministarka.

Podsetila je i da je u planu izgradnja novih interkonekcija, sa Rumunijom, Severnom Makedonijom i Hrvatskom, kao i skladišnih kapaciteta.

Na sastanku je razgovarano i o predloženim ciljevima za Srbiju u vezi sa smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene bašte i unapređenjem energetske efikasnosti, dinamici realizacije ciljeva i podršci EU u tom procesu.

„Naš cilj je da do 2050. godine dostignemo karbonsku neutralnost. Put i dinamiku ostvarenja tog cilja utvrdićemo kroz strateške dokumente koji su u procesu izrade“, istakla je Mihajlović.

Ministarka Mihajlović je naglasila da je potrebno da se sa partnerima u EU detaljnije razgovara o predloženim ciljevima i da se radi na dinamici i usaglašavanju, posebno, kako je navela, imajući u vidu nivo razvijenosti u odnosu na EU prosek, dostupnost fondova, procenat uglja u proizvodnji energije, kao i krizu izazvanu ratom u Ukrajini.

Teme razgovora bile su i sprovođenje akcionog plana za reorganizaciju preduzeća „Srbijagas“, toku izgradnje Transbalkanskog koridora, kao i o obaveznim zalihama nafte.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...