Mihajlović: Bosni i Hercegovini mesto u "Otvorenom Balkanu"

Regionalno povezivanje u energetici prevazilazi dnevnu politiku

RegionSrbijaU fokusuVesti

12.7.2022 11:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Regionalno povezivanje u energetici prevazilazi dnevnu politiku Regionalno povezivanje u energetici prevazilazi dnevnu politiku
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da regionalno povezivanje u energetici i saradnja, posebno kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“, može da doprinese povećanju... Regionalno povezivanje u energetici prevazilazi dnevnu politiku

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da regionalno povezivanje u energetici i saradnja, posebno kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“, može da doprinese povećanju životnog standarda i da je to pitanje koje prevazilazi dnevnu politiku.

„Nama je u ovom regionu potrebno zajedništvo i zato mislim da je Bosni i Hercegovini mesto u ‘Otvorenom Balkanu’. To nije nova Jugoslavija, kako može da se čuje, već je to priča kako da naši ljudi ne idu u druge evropske države, već da ostanu ovde, a na nama je da u fokus stavimo ekonomiju i životni standard, jer je to pitanje iznad politike“, rekla je Mihajlović u Sarajevu, na drugom Forumu Energetske zajednice o pravednoj tranziciji.

Ona je, u intervjuu Radio televiziji Republike Srpske, istakla i da se nada da će tokom sledeće godine krenuti realizacija projekta Buk-Bijela i izgradnja aerodroma u Trebinju, te da su zajednički infrastrukturni projekti Srbije i Republike Srpske vredni više od 1,5 milijardi evra, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Takođe i navela da je energetska tranzicija nepovratan proces i da su obnovljivi izvori energije (OIE) jedini put ka energetskoj stabilnosti i nezavisnosti.

„Izmenili smo zakonodavni okvir, napravili investicioni plan i krenuli sa novom energetskom politikom. Nije bilo lako, bilo je mnogo otpora, posebno javna preduzeća nisu shvatala da je prošlo vreme termoelektrana, ali smo napravili osnovu. To su reforme koje su potrebne, ali koje su dale rezultate, jer više niko ne govori o novim TE, već o velikim HE, kao što su Bistrica i Đerdap 3, o solarnim i vetroelektranama“, navela je Mihajlović.

  • TINA

    14.7.2022 #1 Author

    Regionalno povezivanje je jako bitno za sve

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...