IEA povećala potražnju globalne potražnje za naftom

Energetski sektor se okreće prljavijim gorivima

SvetU fokusuVesti

15.8.2022 09:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Energetski sektor se okreće prljavijim gorivima Energetski sektor se okreće prljavijim gorivima
Kako nema naznaka da će visoke cene gasa početi da padaju, a zalihe je sve teže održavati, jeftinija i prljavija alternativna goriva postaju sve... Energetski sektor se okreće prljavijim gorivima

Kako nema naznaka da će visoke cene gasa početi da padaju, a zalihe je sve teže održavati, jeftinija i prljavija alternativna goriva postaju sve primamljivija za kupce energenata.

Cene tečnog prirodnog gasa u Aziji su trenutno na oko 50 dolara za milion termalnih jedinica iz Velike Britanije. Kada su u pitanju energetski ekvivalenti, gas je početkom avgusta bio duplo skuplji od dizela, pri čemu su mazut sa visokim procentom sumpora i ugalj bili još jeftiniji, prema podacima kompanije S&P Global Commodity Insights.

U Evropi je situacija slična, sa cenama gasa na oko 60 dolara, što je trostruko veća cena od mazuta sa visokim procentom sumpora i propana, navodi konsultantska firma u oblasti energetike FGE.

Prirodni gas je postao jedno od najtraženijih dobara od kako je Rusija, glavni izvoznik ovog energenta u Evropu i prirodnog tečnog gasa u Aziju, počela da zadržava zalihe usled globalnog energetskog zastoja. Ovog energenta nema dovoljno, a očekuje se da će situacija postajati gora kako se zima bude približavala, piše Bloomberg.

U isto vreme, rast cena čini gorivo nedostupnim za neke nacije, a to rezultira težnjom i bogatih i siromašnih kupaca da se okrenu alternativnim izvorima.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) povećala je svoju prognozu rasta globalne potražnje za naftom ta 380.000 barela dnevno, na 2,1 milion barela po danu sa očekivanjima da će industrija i elektrane zameniti benzin za naftu. Dodatna potražnja koja je ubrzala izmenu prognoze “previše je skoncentrisana” na Srednji istok i Evropu, navode iz agencije.

Viđenje IEA je ponovio i rukovodilac odseka za energetska istraživanja u kompaniji Goldman Sachs Damijan Kurvalin (Damien Courvalin), koji očekuje da će prebacivanje sa gasa na naftu ove zime doneti rast potražnje za oko 1,5 miliona barela dnevno, u poređenju sa milion barela prošle godine. Povećanje potražnje će biti podstaknuto zahtevima energetskog sektora, ali i drugih industrija, naveo je Kurvalin u intervjuu za Bloomberg.

U Aziji, Pakistanu i Bangladešu nalaze se velika postrojenja koja imaju mogućnost da za smenu prirodnog gasa i naftnih goriva prilikom proizvodnje energije.

Prebacivanje sa gasa na ove energente predstavlja, međutim, zastoj kada je u pitanju upotreba čiste energije. Mnoge zemlje su se okrenule upotrebi prirodnog gasa kako bi se uključile u proces dekarbonizacije, jer je ovo najčistije fosilno gorivo. Prljavije alternative ‘poput uglja i tečnih goriva otežavaju ostvarivanje klimatskih ciljeva.

Evropska komisija će nastaviti da podržava povećanu upotrebu uglja za proizvodnju energije u toku ove i naredne godine, kako bi privremeno umanjujući dugoročni pad upotrebe uglja u Evropi, naveli su u izveštaju 8. avgusta analitičari kompanije Fitch Solutions.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...