ukupno ulaganje oko 236 miliona dolara

Amerikanci investiraju u kosovski energetski sektor

Vesti

5.7.2022 13:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Amerikanci investiraju u kosovski energetski sektor Amerikanci investiraju u kosovski energetski sektor
U Prištini je predstavljen investicioni program američke korporacije Millenium Challenge Corporation (MCC) vredan 236 miliona dolara, kojim će na Kosovu i Metohiji biti izgrađeno... Amerikanci investiraju u kosovski energetski sektor

U Prištini je predstavljen investicioni program američke korporacije Millenium Challenge Corporation (MCC) vredan 236 miliona dolara, kojim će na Kosovu i Metohiji biti izgrađeno skladište kapaciteta od 350 megavat časova električne energije.

Odbor korporacije MCC odobrio je pre nekoliko dana energetsko ulaganje na KiM, prema navodima prištinskih zvaničnika, „najveću investiciju u istoriji“ nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti, javlja Beta, pozivajući se na RTS.

Program uključuje grant od 202 miliona dolara direktne investicije američke vlade, čime će energetski sektor na Kosovu uštedeti godišnje 15 miliona evra.

Program će na politički spornu teritoriju doneti energetske rezerve preko baterija velikog kapaciteta od oko 347 megavat časova rezerve i biće u funkciji stabilizacije mrežnih frekvencija kao i korišćenje uskladištene energije noću, u najprometnijim satima tokom dana, što znači smanjenje skupog uvoza energije.

Očekuje se da će program biti potpisan tokom jula, kako bi ga potom ratifikovala skupština. Prva nabavka preko energetskog programa biće pokrenuta za dve godine.

Pored 202 miliona dolara, direktne bespovratne investicije američke vlade, vlada u Prištini će u njemu učestvovati sa 35 miliona dolara, dok će dva miliona biti sredstva drugih američkih energetskih institucija za razvoj, prenose mediji na albanskom.

Korporacijom MCC rukovodi Alis Olbrajt (Alice Albright), ćerka bivše državne skeretarke SAD Madlen Olbrajt (Madeleine Albright).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...