predstavnici vlade naglašavaju da će strani radnici "imati dobre kolektivne ugovore"

Nemačka olakšava uvoz radne snage svojim ugostiteljima

EUU fokusuVesti

4.7.2022 19:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Nemačka olakšava uvoz radne snage svojim ugostiteljima Nemačka olakšava uvoz radne snage svojim ugostiteljima
Pritisnuta krizom na pretrpanim aerodromima, nemačka vlada je aerotransportnoj branši ubrzala proceduru za uvoz radne snage. Sada ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser)... Nemačka olakšava uvoz radne snage svojim ugostiteljima

Pritisnuta krizom na pretrpanim aerodromima, nemačka vlada je aerotransportnoj branši ubrzala proceduru za uvoz radne snage. Sada ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser) najavljuje sličan potez u korist ugostiteljstva.

„Pandemija je zaoštrila problem manjka kvalifikovane radne snage, posebno na aerodromima, u ugostiteljstvu i hotelijerstvu“ rekla je Fezerova agenciji DPA.

Nadležna ministarstva nameravaju da predlože izmenu propisa da smanje birokratiju i ubrzaju priznavanje diploma.

Pritom, kao u slučaju aerodromskih radnika, Nemačka ne namerava da dozvoli takozvani damping na tržištu rada, odnos uvoz jeftine radne snage na račun domaćih radnika, ističe ministarka.

Strani radnici će dolaziti na „dobre kolektivne ugovore, na rad od kog će moći da žive“, rekla je, naglasivši da je po tom pitanju vlada na strani sindikata. Vlada na putu ka modernijem imigracionom pravu želi „uravnotežena rešenja prihvatljiva građanima“, ističe se.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...