Ekonomski model podržao zanemarivanje ljudskih prava i ekoloških standarda

U izveštaju Međunarodne konfederacije sindikata za 2022. godinu Srbija i dalje ima indeks četiri

AnalizaSrbijaSvetU fokusuVesti

4.7.2022 13:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

U izveštaju Međunarodne konfederacije sindikata za 2022. godinu Srbija i dalje ima indeks četiri U izveštaju Međunarodne konfederacije sindikata za 2022. godinu Srbija i dalje ima indeks četiri
U velikom broju zemalja radnicima se uskraćuje pravo na slobodu govora i okupljanja kao i na sindikalno organizovanje, učestala je državna represija prema nezavisnim... U izveštaju Međunarodne konfederacije sindikata za 2022. godinu Srbija i dalje ima indeks četiri

U velikom broju zemalja radnicima se uskraćuje pravo na slobodu govora i okupljanja kao i na sindikalno organizovanje, učestala je državna represija prema nezavisnim sindikatima čiji lideri se hapse i zatvaraju, a u 13 država sindikalci su ubijeni, ukazuje se u ovogodišnjem izveštaju Međunarodne konfederacije sindikata (MKS) o kojem izveštava portal Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost.

U tek objavljenom Indeksu globalnih prava za 2022. godinu MKS konstatuje da su radnici u brojnim zemljama širom sveta izloženi fizičkom nasilju i da se zbog svojih aktivnosti, posebno zbog štrajkova, često hapse i zatvaraju sindikalni lideri, što je najviše izraženo u Avganistanu, Belorusiji, Egiptu, Jordanu, Hong Kongu, Mjanmaru, Sudanu…

Među ukupno 148 rangiranih zemalja najbolje su ocenjene (indeks jedan) evropske države Austrija, Danska, Finska, Nemačka, Island, Irska, Italija, Norveška i Švedska.

U grupi najgore ocenjenih država (indeks pet), koja je i najbrojnija na rang-listi, između njih 44 su, između ostalih, Alžir, Afghanistan, Belorusija, Brazil, Kina, Kolumbija, Egipat, Gvatemala, Indija, Indonezija, Iran, Kuvajt, Pakistan, Turska…

Srbija je sa indeksom četiri, nepromenjenim u odnosu na 2021. godinu, rangirana u veoma brojnu grupu sa ukupno 39 država. Zanimljivo je da su u istom društvu najsiromašnije (afričke) zemlje, kao što su Burkina Faso, Čad, Kongo, Mali, ali i neke od najbogatijih država sveta – Sjedinjene Američke Države i Australija. U istoj grupi su i članice Evropske unije – Grčka, Mađarska i Rumunija.

Od zemalja iz regiona, bolje od Srbije ocenjeno je stanje radnih prava u Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Albaniji (sve sa indeksom tri). Značajno bolje ocene dobile su Hrvatska i Crna Gora (indeks dva), dok se Slovenija iz nepoznatih razloga ne nalazi među 148 rangiranih država.

Ključni nalazi izveštaja:

  • U 113 zemalja uskraćuje se radnicima pravo da formiraju sindikate ili se pridruže već postojećim sindikalnim organizacijama (u izveštaju za 2021. je bilo evidentirano 106 takvih zemalja). Takva praksa postoji u Avganistanu, Burkini Faso, Mjanmaru, Siriji, Tunisu…
  • Vlasti u 74 odsto država ometale su registraciju sindikata (takođe je zabeležen rast u odnosu na 2021. kada je bilo 59 odsto takvih zemalja), uz direktnu državnu represiju nad aktivnostima nezavisnih sindikata u Avganistanu, Belorusiji, Egiptu, Jordanu, Hong Kongu, Mjanmaru, Sudanu…
  • U 50 zemalja radnici su izloženi fizičkom nasilju, u poređenju sa 45 takvih država u 2021. godini.
  • Čak 87 odsto zemalja je prekršilo pravo na štrajk. Štrajkovi u Belorusiji, Egiptu, Indiji, Mjanmaru, Filipinima i Sudanu okončani su hapšenjem sindikalnih lidera ili drugim represivnim merama vlasti.
  • U 80 odsto zemalja blokirano je ili ometano kolektivno pregovaranje, to pravo je erodiralo u javnom i privatnom sektoru u svakom region sveta. Na primer, u Tunisu se ne mogu voditi pregovori sa sindikatima bez odobrenja šefa vlade.
  • Deset najgorih zemalja za prava zaposlenih koje su posebno opisane su Bangladeš, Belorusija, Brazil, Kolumbija, Egipat, Mjanmar, Filipini i Turska, Esvatini i Gvatemala. U odnosu na Indeks za 2021. poboljšane su ocene za El Salvador, Niger i Saudijsku Arabiju, ali su se pogoršale za Jermeniju, Avganistan, Australiju, Burkinu Faso, Gvineju, Jamajku, Lesoto, Holandiju, Tunis i Urugvaj.
  • Sindikalci su ubijeni u trinaest država, u 41 odsto zemalja su uskraćena ili ograničena prava na slobodu govora i okupljanja, radnici su doživeli proizvoljna hapšenja i pritvaranja u 69 zemalja, a 66 odsto zemalja je uskratilo ili ograničilo radnicima pristup pravdi.

Svetu je potreban novi društveni ugovor kojim bi se prevazilazile i poništavale pomenute nedemokratske prakse a radni ljudi vratili u centar ekonomije, ocenjuje se u izveštaju.

“Ekonomski model je podržao trku koja zanemaruje ljudska prava i ekološke standarde. Radnici i potrošači traže bolje. Oni zahtevaju radna mesta, plate, prava, socijalnu zaštitu, jednakost i inkluziju kako počelo da se obnavlja poverenje i normalan život“, ocenjuje se u izveštaju Međunarodne konfederacije sindikata o stanju globalnih radnih prava u 2022. godini.

U Izveštaju MKS u vezi sa Srbijom apostrofiran je slučaj štrajka u kragujevačkoj fabrici Fiat, koji je zbog umanjenih plata počeo u januaru 2021. godine. Poslodavac je u maju 2021. godine nezakonito poslao na prinudno odsustvo 13 radnika, zajedno sa štrajkačkim odborom, zaključao pogon a mašine izmestio u druge fabrike. Napominje se da je u junu 2021. godine, inspekcija rada prijavila menadžment zbog pokušaja prekida štrajka.

  • VERA

    4.7.2022 #1 Author

    Ljudska prava ne bi trebalo da budi zanemarena.

    Odgovori

  • kaćica

    4.7.2022 #2 Author

    Bravo za nas,divna vest.

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.7.2022 #3 Author

    Ljudska prava bi bilo sramota zanemariti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...