moguć masovni egzodus građana?

Sindikat Sloga: Srbija ne treba da bude kolonija jeftine radne snage

BiznisSrbijaVesti

1.7.2022 12:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 15

Sindikat Sloga: Srbija ne treba da bude kolonija jeftine radne snage Sindikat Sloga: Srbija ne treba da bude kolonija jeftine radne snage
Sindikat Sloga ukazao je u petak da Srbija ne treba da postane kolonija jeftine radne snage i da su najave da je u procesu... Sindikat Sloga: Srbija ne treba da bude kolonija jeftine radne snage

Sindikat Sloga ukazao je u petak da Srbija ne treba da postane kolonija jeftine radne snage i da su najave da je u procesu postupak zaključivanja sporazuma sa Bangladešom, Vijetnamom i Gvatemalom o uvozu radne snage iz tih zemalja, ozbiljno pitanje koje se ne može rešiti bez konsultovanja stručne javnosti i sindikata. 

Kako je saopšteno iz tog sindikata, najava iz Vlade Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja o ovom sporazumu „je nešto što ozbiljno izaziva uznemirenje i zebnju“.

„Mi kao sindikat nismo protiv dolaska stranih radnika u Srbiju na poslove čija su zanimanja u deficitu i koja su nam preko potrebna radi normalnog funkcionisana privrede i određenih grana, ali imajuću u vidu dosadašnje bukvalno iživljavanje nad Vijetnamskim radnicima angažovanih u zrenjaninskom Linglongu, kao i radnicima dovedenim iz Kine, imamo pravo da budemo zabrinuti i uznemireni zbog zaključenja nečeg što se naziva ‘sporazum’ a da pre toga niko nije konsultovao stručnu javnost i obavestio građane o načinu njihovog angažmana i smeštaja u Srbiji“, navodi se u saopštenju Sloge.

Iz sindikata ističu da su posebno zabrinuti ako je namera vlade da ih zapošljava u javnim, odnosno javno komunalnim preduzećima, poput vozača autobusa i sličnih delatnosti.

„To je veoma kompleksna tema za razmatranje, jer mi vozača imamo i na pretek ali se ne plaćaju dovoljno, kao i desetine drugih zanimanja koja se godinama unazad unižavaju i obezvredjuju“, navela je Sloga.

Oni navode da ako se u obzir uzme i dosadašnji rad državnih institucija o pitanju odnosa između poslodavaca i radnika, da će Srbija biti vrlo brzo označena kao „Balkanska kolonija za upošljavanje jeftine radne snage, odnosno ‘robova’ i postati Eldorado za svetske šarlatane, manipulatore i prevarante koji će stvarati profit na tuđem znoju, krvi i suzama“.

Ocenjeno je da će „uvoz jefine radne snage“ pojačati masovni socijalni egzodus građana, a da će oni koji će ostati u Srbiji postepeno prihvatiti novonastalu realnost i postati „ljudi bez dostojanstva, naviknuti na život u siromaštvu i na male zarade“.

 • Bella

  1.7.2022 #1 Author

  Mislim da smo mi vec jeftina radna snaga.

  Odgovori

 • GOCA BG

  1.7.2022 #4 Author

  Mi smo to odavno…

  Odgovori

 • Boba3

  1.7.2022 #6 Author

  Sramota, moramo vrednovati nase ljude i znanje

  Odgovori

 • Ika

  1.7.2022 #7 Author

  Zato omladina i odlazi, nepostovanje

  Odgovori

 • TINA

  2.7.2022 #8 Author

  Situacija je takva I to nije dobro za nasu zemlju, ocigledno

  Odgovori

 • GAGA

  3.7.2022 #9 Author

  Srbija je vec godinama kolonija jeftine radne snage, a sad jos i uvoze radnike iz Azije, koji rade za 250 evra

  Odgovori

 • Milovan94

  3.7.2022 #10 Author

  Ne treba da bude a već odavno jeste.

  Odgovori

 • MADMAX

  3.7.2022 #11 Author

  A zar nismo tigrovi, lavovi . . .?

  Odgovori

 • Maša

  3.7.2022 #12 Author

  Ne treba ali vec jeste🤷‍♀️

  Odgovori

 • LUKA

  3.7.2022 #13 Author

  I pitamo se zasto omladina odlazi

  Odgovori

 • Lolek

  11.8.2022 #14 Author

  Tesko je

  Odgovori

 • NINICA

  14.8.2022 #15 Author

  Odavno smo…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...