Premijerka naglasila da će u kragujevačkoj fabrici krajem 2024. godine raditi 1.550 radnika

Radnici Fiata treba da se izjasne o ponudi „tri plus jedan“

BiznisBolji posaoFirme u fokusuSrbijaU fokusuVesti

1.7.2022 11:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 16

Radnici Fiata treba da se izjasne o ponudi „tri plus jedan“ Radnici Fiata treba da se izjasne o ponudi „tri plus jedan“
Premijerka Ana Brnabić najavila je nove razgovore sa radnicima kragujevačke fabrike kompanije Fiat Chrysler Automobiles (FCA) koji ne žele da odu na rad u... Radnici Fiata treba da se izjasne o ponudi „tri plus jedan“

Premijerka Ana Brnabić najavila je nove razgovore sa radnicima kragujevačke fabrike kompanije Fiat Chrysler Automobiles (FCA) koji ne žele da odu na rad u inostranstvo ni pod novim uslovima.

„Dala sam nalog svom kabinetu i resornoj ministarki Dariji Kisić da zajedno sa kabinetom predsednika Srbije naprave tim koji će otići u Kragujevac. Razumemo ukoliko radnici ne žele da prihvate ponudu ‘tri plus jedan’ (da tri meseca rade u inostranstvu, a mesec dana budu u Kragujevcu), i želimo da vidimo šta je to šta njih najviše muči, i da pokušamo da napravimo ponudu još primamljivijom kako bi ostali u Stellantisu“, izjavila je za Televiziju Prva Brnabić, prenosi Beta.

Dodala je da će u svakom slučaju, u četvrtom kvartalu 2024. godine, u toj kragujevačkoj fabrici sigurno minimalno raditi 1.550 radnika, te je izrazila uverenje da će zbog proizvodnje električnog automobila oni imati i veće plate.

Potvrdila je da su 492 radnika dobila optremnine, i istakla je da su ostali potrebni kompaniji Stellantis, koja je vlasnik FCA.

„Mislim da radnici imaju još sedam dana se izjasne da li žele da idu u inostranstvo na onaj način da su tamo ukupno 18 ili 24 meseci sa bonusima ili ‘tri plus jedan’ meseca kada i dalje odbijaju bonuse, samo što oni (bonusi) prate smanjene na to kako (vremenski) idu na rad“, obrazložila je ona.

Istakla je da je u interesu i Vlade Srbije i poslodavca da se više radnika prijavi za rad u inostranstvo, i objasnila da će u tom slučaju postojati obučeni radnici kompanije koja će proizvoditi električne automobile.

„Ukoliko se ne prijavi dovoljno radnika, u redu, svakako će dobiti otpremnu, ali će Stellantis morati da angažuje nove radnika i da ih obučava. Borimo se da oni koji nisu uzeli otpremnine, da pokušamo da poboljšamo ponudu i za njih“, naglasila je premijerka.

Iz Samostalnog sindikata kompanije FCA u Kragujevcu agenciji Beta je rečeno da poslodavac nije obavestio radnike o izmenjenim uslovima za odlazak na rad u Slovačku, što je najavljeno u ponedeljak u pregovorima u Predsedništvu Srbije.

Predsednik tog sindikata Saša Đorđević izjavio je da radnici nemaju pisanu ponudu poslodavca o novim uslovima za Slovačku o kojoj bi se izjasnili u roku koji je produžen za sedam dana.

„Pošto zvanično nemaju informacije o novim uslovima, radnici i ne dolaze da se eventualno prijave za tu opciju“, ukazao je Đorđević.

  • JANA

    1.7.2022 #1 Author

    Platiti ljudima njihove otpremnimne i nema nikakvih problema ,prosto i jednostavno

    Odgovori

  • N.N.

    1.7.2022 #3 Author

    Prihvatice sig ponudu

    Odgovori

  • Emilija

    1.7.2022 #4 Author

    Samo da se resi ssto pre i da izaberu najbolju opciju

    Odgovori

  • TATJANA

    1.7.2022 #5 Author

    Da se obecanja ispune bilo bi dobro

    Odgovori

  • GOCA BG

    1.7.2022 #6 Author

    Samo da se ispostuju radnici kako im je i obecano…

    Odgovori

  • Boba3

    1.7.2022 #7 Author

    Ipak je drzava ta koja postavlja uslove

    Odgovori

  • Ika

    1.7.2022 #8 Author

    Treba ispostovati te radnike i njihove zahteve, a ne udarati ultimatum

    Odgovori

  • TINA

    2.7.2022 #10 Author

    U trenutku pomislih da su radnici pozvani na kafu „3 u 1“, sikterusu. Nadam se da ce radnici biti zadovoljni

    Odgovori

  • MAJA

    2.7.2022 #11 Author

    Bas su radnike pritisli

    Odgovori

  • Milovan94

    3.7.2022 #13 Author

    Radnicima je najteže

    Odgovori

  • DIXI

    3.9.2022 #15 Author

    Ipak je drzava ta koja postavlja uslove

    Odgovori

  • BOLEK

    3.9.2022 #16 Author

    Bas tako

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...