Vlada Hrvatske nije usvojila zahtev trgovaca

Mali distributeri najavljuju zatvaranje benzinskih pumpi i nestašice goriva

RegionVesti

4.7.2022 16:43 Autor: Stanislav Stanišić 7

Mali distributeri najavljuju zatvaranje benzinskih pumpi i nestašice goriva Mali distributeri najavljuju zatvaranje benzinskih pumpi i nestašice goriva
Iz Udruženja malih trgovaca i distributera naftnih derivata Hrvatske poručili su kako je odluka vlade neprihvatljiva i neodrživa za njih i da će sigurno... Mali distributeri najavljuju zatvaranje benzinskih pumpi i nestašice goriva

Iz Udruženja malih trgovaca i distributera naftnih derivata Hrvatske poručili su kako je odluka vlade neprihvatljiva i neodrživa za njih i da će sigurno ići na najavljeno zatvaranje benzinskih pumpi.

Kako je ranije upozoravao predsednik Udruženja Armando Miljavac zbog mera Vlade Hrvatske je ugrožena egzistencija vlasnika malih benzinskih pumpi.

„Uz sve navedeno, želimo da upozorimo i na činjenicu da će ove mere vlade izazvati i nestašice goriva, što nikako nije dobro, posebno u vreme turističke sezone“, naveli su iz Udruženja, a prenosi Poslovni dnevnik.

Današnjom odlukom Vlade Hrvatske režim određivanja najviših maloprodajnih cena naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana. Veleprodajne cene fiksiraju se na način da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cene propisane uredbom za maloprodajna mesta izvan autoputeva.

Iz Udruženja saopštavaju da ovakva uredba podrazumeva da će mali distributeri gorivo kupovati i prodavati po istoj ceni, što za njih znači dalje gubitke jer nisu ukalkulisani troškovi, pre svega prevoza goriva.

„Ponovo apelujemo na vladu da omogući da se cena goriva reguliše u skladu sa tržišnim kretanjima“, zaključuju mali distributeri.

„Jedina paralela između hrvatskog i našeg tržišta je to što su i u Srbiji ugrožene male benzinske stanice, ali zbog nelojalne konkurencije koju je nametnula Naftna industrija Srbije (NIS) sa svojim damping cenama. U Hrvatskoj mali trgovci već mesecima posluju sa gubitkom jer su prinuđeni odlukama vlade da gorivo prodaju po nižoj ceni od nabavne. Potrošena su obrtna sredstva kroz nekoliko nabavki od početka energetske krize. Jednostavno su mere dovele do toga da su trgovci došli u situaciju da konstantno posluju sa gubitkom“, kaže za Biznis.rs Borisav Tatić iz Udruženja privatnih benzinskih stanica u Srbiji.

„Bez obzira što se problemi u funkcionisanju tržišta razlikuju, iz primera u Hrvatskoj trebalo bi svi da izvučemo pouku“, dodaje Tatić.

  • kaćica

    4.7.2022 #1 Author

    Ne znam sta se time postize?

    Odgovori

  • TINA

    4.7.2022 #2 Author

    Prvo ce biti u Hrvatskoj, pa onda I kod nas

    Odgovori

  • Dea

    4.7.2022 #3 Author

    Krece haos u svakom smeru.. od secera do korone..

    Odgovori

  • GOCA BG

    4.7.2022 #4 Author

    Do toga ce zasigurno doci…

    Odgovori

  • MAJALG

    4.7.2022 #5 Author

    Neizdrzivo je poslovati po principu da platis nesto skuplje a prodajes jeftinije ili za istu cenu, jednostavno male pumpe nemaju tu plateznu moc da istrpe energetsku krizu.

    Odgovori

  • MAJA

    5.7.2022 #6 Author

    Svi smo ocekivali ovakav razvoj dogadjaja

    Odgovori

  • SNEZANA

    5.7.2022 #7 Author

    To nisi nikako dobre vesti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...