Proizvođači đubriva ispaštaju zbog visokih cena energenata

Kompanija K+S upozorava da će nestašica gasa uticati na proizvodnju

EUU fokusuVesti

11.8.2022 18:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kompanija K+S upozorava da će nestašica gasa uticati na proizvodnju Kompanija K+S upozorava da će nestašica gasa uticati na proizvodnju
Iz hemijske kompanije K+S AG saopšteno da dostupnost gasa na lokacijama ove firme u Nemačkoj može pasti za skoro četvrtinu, uz upozorenje da bi... Kompanija K+S upozorava da će nestašica gasa uticati na proizvodnju

Iz hemijske kompanije K+S AG saopšteno da dostupnost gasa na lokacijama ove firme u Nemačkoj može pasti za skoro četvrtinu, uz upozorenje da bi to moglo uticati na proizvodnju.

“Po prvi put, prognoze ukazuju na scenario prema kome će u četvrtom kvartalu dostupnost prirodnog gasa biti niža za 25 odsto na svim lokacijama u Nemačkoj, uz povećane troškove za gas, koji bi mogli da dostignu svote od milion evra”, navode u izveštaju o zaradama iz kompanije K+S, koja, između ostalog, proizvodi soli i đubriva, piše Bloomberg.

Energetske zalihe u Evropi su već smanjene, a cene rekordno visoke zbog prekida isporuke gasa iz Rusije, dok toplotni talasi ugrožavaju reke i vodotokove koji služe za transport goriva i hlađenje elektrana. Vlade razrađuju planove za racionalizaciju zaliha za industriju, a u Nemačkoj bi ove mere mogle zahvatiti kompanije za proizvodnju čelika, stakla, lekova i hemikalija, koje su među većim potrošačima gasa.

“Proizvodnja K+S zavisi od zaliha prirodnog gasa”, navode iz kompanije, dodajući da imaju ograničene mogućnosti kada je u pitanju korišćenje alternativnih goriva i naglašavajući da bi nestašica gasa dovela do smanjenja proizvodnje.

Evropski proizvođači đubriva čine jednu od najvažnijih industrija na koje utiču visoke cene gasa — u julu je 10 fabrika zatvoreno ili je smanjilo proizvodnju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...