Ministarka energetike ističe važnost sigurnijeg snabdevanja

U planu velika ulaganja u energetski sektor Srbije

SrbijaVesti

22.1.2024 15:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U planu velika ulaganja u energetski sektor Srbije U planu velika ulaganja u energetski sektor Srbije
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da će se više nego ikada ranije ulagati u energetski sektor Srbije u narednim godinama... U planu velika ulaganja u energetski sektor Srbije

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da će se više nego ikada ranije ulagati u energetski sektor Srbije u narednim godinama kako bi se ispratio razvoj privrede i osigurala veća sigurnost snabdevanja.

Ministarka je za TV Pink kazala da će se već ove godine završiti važni projekti u elektroenergetskom sektoru, kao što je blok B3 u termoelektrani Kostolac i postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani Nikola Tesla (TENT A).

„U narednim mesecima povezaćemo  se na sistem blok B3 u termoelektrani Kostolac, koji će biti prvo proizvodno postrojenje koje Elektroprivreda Srbije otvara posle skoro četiri decenije, kapaciteta 350 MW. Ova nova elektrana koristiće najsavremeniju opremu za smanjenje emisija štetnih gasova, odnosno nivo emisija će biti u skladu sa nacionalnom i evropskom regulativom“, kazala je Đedović Handanović, piše Beta pozivajući se na ministarstvo.

Kako je ministarka rekla, završava se izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A koje će uskoro biti pušteno u probni rad.

„Ovo postrojenje je jedan od najvažnijih ekoloških projekata u našoj zemlji koje će obezbediti čistiji vazduh za građane Obrenovca, Beograda i okoline, uz smanjenje emisije sumpor dioksida za oko deset puta“, rekla je Đedović Handanović.

Foto: Freepik.com

Ministarka je ponovila da će se graditi nove reverzibilne elektrane (RHE), Bistrica i Đerdap 3, koje treba da obezbede stabilno snabdevanje električnom energijom, ali i da pomognu balansiranju elektroenergetskog sistema.

Ona je objasnila da je RHE Bistrica od velikog značaja za „balansiranje nacionalnog elektroenergetskog sistema“, koji će omogućiti petodnevno skladištenje električne energije.

Ona je istakla i da Elektroprivreda Srbije gradi prvo postrojenje iz obnovljivih izvora energije (OIE), vetropark u Kostolcu, koji će biti na mreži početkom sledeće godine.

Dodala je i da je država počela pregovore sa kompanijom Hyundai Engineering  iz Južne Koreje za izgradnju ovog postrojenja na pet lokacija na istoku i jugu Srbije.

Đedović Handanović je istakla i da će se pre početka specijalizovane izložbe EXPO 2027 završiti gasna interkonekcija sa Severnom Makedonijom i naftovod Srbija – Mađarska.

„To će značiti dodatnu sigurnost snabdevanja s obzirom na to da se trenutno snabdevamo naftom samo preko jednog pravca, JANAF-om“, rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je ukazala da je Srbija bogata mineralnim resursima, među kojima je i litijum, ali da je bitno na koji način će se koristiti i da bude u skladu sa standardima životne sredine.

Ona je podsetila da energetska tranzicija podrazumeva pametne uređaje, poput novih tehnologija za mobilne telefone, vetrogeneratore, ćelije za solarne panele i električna vozila, a EU ima plan da do 2035. elektrifikuje saobraćaj, što se ne može sprovesti bez kritičnih mineralnih sirovina.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...