đedović handanović na ministarskom sastanku u atini

Srbija planira da nastavi povezivanje sa susedima u energetskom sektoru

SrbijaVesti

20.1.2024 15:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Srbija planira da nastavi povezivanje sa susedima u energetskom sektoru Srbija planira da nastavi povezivanje sa susedima u energetskom sektoru
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je u Atini da Srbija planira da nastavi da radi na povezivanju sa susedima u sektoru... Srbija planira da nastavi povezivanje sa susedima u energetskom sektoru

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je u Atini da Srbija planira da nastavi da radi na povezivanju sa susedima u sektoru gasa, prenosne električne energije i transporta nafte, što je uslov veće energetske sigurnosti i daljeg napretka u oblasti energetike.

Đedović Handanović, je na Ministarskom sastanku Grupe na visokom nivou o energetskoj povezanosti Centralne i Jugoistočne Evrope (CESEC) , istakla da je energetska sigurnost Zapadnog Balkana ujedno i energetska bezbednost Evrope, navodi se na sajtu vlade.

To je istovremeno, kako je dodala, i glavna tema za bolje povezivanje kako bismo imali veću sigurnost snabdevanja kroz energetsku infrastrukturu, ali i kroz transformaciju sektora električne energije, koji je prioritet u energetskoj tranziciji.

Ona je navela da je, kada je reč o Srbiji, tema razgovora bila i izgradnja reverzibilnih hidroelektrana, pre svega RHE Bistrica.

Prema njenim rečima, namera je da se sa Rumunijom dodatno pojača povezanost, imajući u vidu da je u planu proširenje kapaciteta hidroelektrana na Đerdapu, a u perspektivi i gradnja nove reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3.

Regionalno povezivanje nam je važno i kako bismo izgrađene nove kapacitete iz OIE mogli lakše i brže da integrišemo na mrežu, rekla je ministarka.

Izvor: Unsplash.com

Đedović Handanović je istakla da će posle gasne interkonekcije Srbija–Bugarska, naša zemlja raditi na povezivanju i sa Severnom Makedonijom i Rumunijom, što će doneti dodatne izvore gasa u slučaju potrebe, dok je u naftnom sektoru prioritet gradnja novog naftovoda između Srbije i Mađarske.

Ona je prenela da se razgovaralo i o vodoniku kao energentu budućnosti, za koji se Srbija priprema kroz donošenje neophodne regulative za razvoj vodonika, kao i kroz razgovore o mogućnostima za proizvodnju ovog energenta u našem industrijskom sektoru.

Prema njenim rečima, Srbija je prepoznata kao lider u zelenoj energetskoj tranziciji u okviru Energetske zajednice zbog napretka koji je ostvaren u prethodnih godinu dana u oblasti dekarbonizacije i reformama sprovedenim u energetskom sektoru.

Povezivanje sa zemljama članicama EU, ali i ostalim susednim zemljama, digitalizacija i pravovremena izgradnja prekogranične energetske infrastrukture neophodni su nam da bismo osigurali stabilnost snabdevanja. Za to su potrebne investicije i očekujemo snažnu podršku međunarodnih partnera i EU na ovom putu, rekla je ministarka.

Ona je dodala da Srbija jača kapacitete u javnom i privatnom sektoru jer samo sinergijom možemo da ostvarimo ciljeve koje smo postavili, kao što je 45 odsto proizvodnje električne energije iz OIE do 2030. godine.

  • ZVONČICA

    20.1.2024 #1 Author

    I treba sto vise da se razvijamo

    Odgovori

  • HANA

    21.1.2024 #2 Author

    Priče za malu decu…
    😂

    Odgovori

  • BLIZANAC

    21.1.2024 #3 Author

    Bitno je da se sto vise povezujemo

    Odgovori

  • VALERIJA

    21.1.2024 #4 Author

    To su sve naša braća te zašto da se ne udružimo.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    21.1.2024 #5 Author

    Samo da Srbija sve sto planira da i ostvari…

    Odgovori

  • SABRINA

    22.1.2024 #6 Author

    I treba da se nastavi povezivanje sa susedima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...