investitori zabrinuti zbog lošijih rezultata krajem kvartala i učvršćivanja vlasti si đinpinga

Kina ostvarila rast BDP-a veći od očekivanog, ali juan i akcije gube na vrednosti

BankeBerzaInvesticijeSvet

24.10.2022 09:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kina ostvarila rast BDP-a veći od očekivanog, ali juan i akcije gube na vrednosti Kina ostvarila rast BDP-a veći od očekivanog, ali juan i akcije gube na vrednosti
Kineska ekonomija se oporavila brže nego što se očekivalo u trećem ovogodišnjem kvartalu, ali snažnije oživljavanje na duži rok biće izazvano upornim ograničenjima protiv... Kina ostvarila rast BDP-a veći od očekivanog, ali juan i akcije gube na vrednosti

Kineska ekonomija se oporavila brže nego što se očekivalo u trećem ovogodišnjem kvartalu, ali snažnije oživljavanje na duži rok biće izazvano upornim ograničenjima protiv epidemije virusa Covid-19, produženim padom tržišta nekretnina i rizicima globalne recesije.

Uz pomoć niza vladinih mera, bruto domaći proizvod druge najveće svetske ekonomije povećao se za 3,9 odsto u periodu jul-septembar u odnosu na godinu dana ranije, pokazali su zvanični podaci u ponedeljak, nadmašivši prognozu od 3,4 odsto u anketi Reutersa uz ubrzanje za 0,4 odsto u odnosu na drugi kvartal.

Ekonomiju je podstakla proizvodnja, a odvojeni podaci pokazuju da je industrijska proizvodnja u septembru porasla za 6,3 odsto u odnosu na godinu ranije, nadmašivši očekivanja za povećanje od 4,5 odsto u avgustu.

Ali pred kraj tromesečja domaća tražnja je ponovo oslabila jer je letnji porast slučajeva korona virusa doveo do zatvaranja i ograničenja, dok je rast izvoza usporen, a ključni sektor nekretnina dodatno zahlađen, što ukazuje na težak put ka oporavku.

Dalje zamagljujući izglede, izgleda da je Kina spremna da nastavi sa svojom ultrastrogom politikom protiv epidemije, uz podršku vladajuće Komunističke partije, koja je u nedelju završila rekonstrukciju najvišeg rukovodstva sa Si Đinpingom koji je obezbedio svoj treći mandat na njenom čelu.

Akcije su na berzi u Hong Kongu pale na najniže vrednosti u poslednjih 13 godina, dok je juan pao na najslabiji nivo u poslednjih 15 godina zbog zabrinutosti za nacionalnu ekonomiju.

Finalna potrošnja činila je 2,1 procentni poen rasta BDP-a, dok su investicije i neto izvoz činile 0,8 i 1,1 procentni poen, respektivno.

U devet meseci do septembra, kineska potrošnja po glavi stanovnika u gradskim sredinama prilagođena inflaciji pala je za 0,2 odsto na godišnjem nivou.

Ovi podaci su prvobitno bili planirani za objavljivanje 18. oktobra, ali su odloženi usred ključnog kongresa Komunističke partije prošle nedelje.

  • BOJANA

    24.10.2022 #1 Author

    Celokupna situacija u svetu utiče i na njih.

    Odgovori

  • VERA

    29.10.2022 #2 Author

    Kako li su to uspeli, svaka im čast.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...