Akcije tehnološke kompanije ostaju skupe

Analitičari očekuju da će vrednost kompanije Nvidia porasti za 29 odsto do kraja godine

BerzaNovacVesti

26.5.2022 10:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Analitičari očekuju da će vrednost kompanije Nvidia porasti za 29 odsto do kraja godine Analitičari očekuju da će vrednost kompanije Nvidia porasti za 29 odsto do kraja godine
Kako je prošle godine u novembru zabeležila rekordni rast, ova kompanija je manje-više povratila sve što je izgubila u prethodnih 12 meseci. Povedeni time,... Analitičari očekuju da će vrednost kompanije Nvidia porasti za 29 odsto do kraja godine

Kako je prošle godine u novembru zabeležila rekordni rast, ova kompanija je manje-više povratila sve što je izgubila u prethodnih 12 meseci.

Povedeni time, analitičari su očekivali da će Nvidia imati snažan rast i ove godine, a projekcije su išle čak preko 40 odsto za svaki od tri meseca u prvom kvartalu. Međutim, na primerima kompanija Netflix i Snap potvrdilo se da tržište trenutno nije spremno za razočaranja, a uzimajući u obzir da Nvidia i dalje trguje relativno skupim akcijama, nije u mogućnosti da priušti bilo kakav propust.

Akcije tehnološke kompanije ove godine pritiskaju brojni faktori koji utiču na poslovanje čitavog sektora za proizvodnju poluprovodnika, od kojih su najočigledniji karantini u Kini koji ograničavaju nabavne lance i visoka inflacija zbog koje Federalne rezerve agresivno podižu referentne kamatne stope.

Iako je kompanija ove godine imala najgori performans u okviru Philadelphia Stock Exchange Semiconductor indeksu, njene akcije još uvek nisu jeftine.

Analitičari smatraju da će nastaviti uzlaznom putanjom i pored toga što se tržište okreće protiv kompanija visokim rastom vrednosti. Od 50 brokera koji prate kompaniju Nvidia, svi osim jednog su preporučili ulagačima da zadrže akcije ove firme ili da kupe još, uz projekcije da će u toku godine povrat biti 87 odsto.

U poslednjoj deceniji, akcije su, uključujući i dividende, zabeležile rast od skoro 5.600 odsto, što se može uporediti sa sektorom mikročipova, koji je u istom periodu porastao od 808 odsto.

Prema rečima menadžera portfolija za kompaniju Accuvest Global Advisors Erika Klarka (Eric Clark), Nvidia je, istorijski gledano, uvek dobro plaćala one koji su spremni da agresivnije odlučuju. On očekuje da će se akcijama tehnološke firme trgovati po ceni između 135 i 140 dolara. Na poslednjem trgovanju cena po akciji je iznosila 161,54 dolara.

Dugoročne prognoze su i dalje visoke. Očekuje se da će Nvidia prijaviti rast prihoda od oko 29 odsto za čitavu godinu, a njena prilagođena zarada za fiskalnu 2023. godinu će biti veća za oko 28 odsto. Sektor mikročipova će, prema projekcijama, porasti za 19 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...