LG Electronics, Samsung treba da pojačaju nivo sajber bezbednosti

Južnokorejske kompanije u pripravnosti zbog pretnji hakera

BiznisFirme u fokusuHi-techLifestyleSvetU fokusu

23.3.2022 14:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Južnokorejske kompanije u pripravnosti zbog pretnji hakera Južnokorejske kompanije u pripravnosti zbog pretnji hakera
LG Electronics, Samsung Electronics i druge južnokorejske kompanije treba da pojačaju svoje nivoe sajber bezbednosti, jer je poslednjih nedelja prijavljeno više pokušaja hakovanja. Razlog... Južnokorejske kompanije u pripravnosti zbog pretnji hakera

LG Electronics, Samsung Electronics i druge južnokorejske kompanije treba da pojačaju svoje nivoe sajber bezbednosti, jer je poslednjih nedelja prijavljeno više pokušaja hakovanja.

Razlog za to su sve veći geopolitički rizici širom sveta, izazvani sukobom u Ukrajini i lansiranjem raketa Severne Koreje početkom marta, a od rizika od sajber napada nisu izuzete vladine agencije i druge državne institucije, piše Koreatimes.co.kr.

Južna Koreja je posebno podložna napadima hakera koji traže pristup informacijama o vladinim politikama, jer zemlja prolazi kroz tranziciju na čelu nakon predsedničkih izbora 9. marta. Kao rezultat toga, stručnjaci su naglasili da državne institucije treba da budu svesne mogućih sajber napada i da budu spremne da odgovore.

U sredu je hakerska grupa pod nazivom Lapsus$ objavila da je napala LG Electronics i Microsoft. Grupa je tvrdila da je ukrala informacije o zaposlenima i klijentima sa LG-jeve veb stranice i dodala da takođe planira da objavi više internih informacija koje pripadaju kompaniji LG.

Odgovarajući na tu tvrdnju, portparol kompanije LG Electronics je rekao: „Procenjuje se da su neke e-mail adrese zaposlenih u kompaniji procurele. Mogućnost curenja informacija u vezi sa našom tehnologijom je mala“.

Ne samo Microsoft i LG, već i druge tehnološke kompanije, uključujući Samsung i Nvidia, bile su mete napada hakerske grupe. Grupa je tvrdila da je hakovala server kompanije Samsung Electronics 5. marta. Ali Samsung je u internom obaveštenju rekao da „do sada procureli podaci uključuju neke izvorne kodove neophodne za rad Galaxi telefona, ali je utvrđeno da nema uticaja na poslovanja kompanije i kupaca“.

IT matrix
Foto: Pixabay.com

Sajber napadi iz Rusije nisu velika briga za Koreju, ali su postali ozbiljna briga za druge zemlje. Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) uputio je u ponedeljak upozorenje američkim poslovnim liderima, tražeći od njih da pojačaju sajber odbranu svojih kompanija od mogućih napada iz Rusije.

„Veličina sajber kapaciteta Rusije je prilično značajna i sve nam je bliža“, rekao je predsednik Sjedinjenih Američkih Država. „Savezna vlada čini svoj deo da se pripremi. Ali prema američkom zakonu, kao što se svi sećate, privatni sektor, svi vi, u velikoj meri odlučujete o zaštiti koju ćemo ili nećemo preduzeti da bismo zaštitili vaše izvore“, rekao je Bajden.

Šin Dae-kju, šef Južnokorejske agencije za internet i bezbednost (KISA) Južnokorejskog centra za bezbednost na internetu, rekao je da je državna agencija nedavno podigla svoj status uzbune o sajber bezbednosti sa drugog nivoa na peti, takozvani „oprez“.

Ii Ok-ieon, profesor na Odseku za informacionu sigurnost, kriptologiju i matematiku na Univerzitetu Kukmin, i predsednik Južnokorejskog instituta za sigurnost informacija i kriptologiju, rekao je da mu je potrebno više vremena da analizira na koji način su hakerski napada prava pretnja za korejske kompanije.

„Video sam da su domaće kompanije hakeri napali u novinskim člancima. Za precizniju analizu bilo bi bolje pogledati pouzdanije informacije“, rekao je on.

  • SANJA

    23.3.2022 #1 Author

    Hakeri su sve veci i veci problem danasnjice

    Odgovori

  • SANJA

    23.3.2022 #3 Author

    Hakeri su sve veci i veci problem danasnjice,kao nekada lopovi.to su sada hakeri,kriminalci danasnjice,ista stvar samo drugi nazim

    Odgovori

    • SNEZANA

      23.3.2022 #4 Author

      U sustini to je taj opus koji odgovara njima

      Odgovori

  • GOCA BG

    23.3.2022 #5 Author

    Ozbiljna pretnja za kompanije,da li zastita uopste postoji…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...