Resorno ministarstvo najavilo dva nova konkursa za lokalne samouprave

Hoće li sufinansiranje projekata doprineti čistijem vazduhu širom Srbije?

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

23.3.2022 10:11 Autor: Julijana Vincan 9

Hoće li sufinansiranje projekata doprineti čistijem vazduhu širom Srbije? Hoće li sufinansiranje projekata doprineti čistijem vazduhu širom Srbije?
Zagađenje vazduha u Srbiji predstavlja veliki izazov, a na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine navedeno je da je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović... Hoće li sufinansiranje projekata doprineti čistijem vazduhu širom Srbije?

Zagađenje vazduha u Srbiji predstavlja veliki izazov, a na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine navedeno je da je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala ugovore za sufinansiranje projekata za čistiji vazduh širom naše zemlje.

Naime, kako je navedeno, ministarstvo je slopilo ugovor sa predstavnicima lokalnih samouprava za realizaciju projekata zamene kotlarnica u javnim ustanovama i individualnih ložišta u domaćinstvima širom Srbije, u cilju unapređenja kvaliteta vazduha.

Tim povodom je naglašeno da će Ministarstvo kroz dva konkursa sufinansirati ukupno 47 projekata, a da su potpisani ugovori za podršku realizaciji 41 projekta u 35 lokalnih samouprava.

Dejan Lekić iz Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) za Biznis.rs je izjavio ovim povodom da svakako treba pozdraviti svaku inicijativu koja ide u smeru smanjenja prekomernog zagađenja vazduha.

„Međutim, postavlja se pitanje zašto nemamo evaluaciju prethodnog ciklusa subvencija jedinicama lokalne samouprave uz nezavisnu evaluaciju postignutih rezultata. Posebno imajući u vidu da ne postoji razlog da se ovih 47 najavljenih projekata, odnosno njihov sadržaj, ne stave na uvid javnosti upravo u trenutku njihovog potpisivanja“, istakao je naš sagovornik.

Time bi se, prema njegovim rečima, stekao dodatni kredibilitet kod građana i izbegle eventualno negativne reakcije koje će, kako kaže, svakako uslediti.

„To će se desiti imajući u vidu da je ovo ko zna koji put da se potpisuju ugovori sa istim ciljem, a bez ikakvog vidljivog rezultata, što nije moja ocena, već institucije ovlašćene od strane države da tu ocenu pruži, odnosno Agencije za zaštitu životne sredine“, naveo je Lekić.

Dejan Lekić
Foto: Medija Centar

Kako je saopštilo resorno ministarstvo, pomenuti projekti su izuzetno važni, jer će omogućiti prelazak na ekološki prihvatljivije energente, što će, kako se navodi, doprineti unapređenju kvaliteta vazduha širom zemlje.

„Kroz dva konkursa opredelili smo ukupno 350 miliona dinara, a sredstva će biti prebačena odmah nakon potpisivanja ugovora. Cilj je da zamena kotlova krene odmah po završetku grejne sezone“, izjavila je Vujović.

Ministarstvo zaštite životne sredine prošle godine je prvi put raspisalo javne konkurse za sufinansiranje zamene kotlova u toplanama i javnim ustanovama, kao i ložišta u domaćinstvima.

„Ovo nisu jedini konkursi koje Ministarstvo sprovodi u cilju podrške realizaciji ekoloških projekata u lokalnim samoupravama. U narednim nedeljama čeka nas potpisivanje ugovora i za sufinansiranje projekata pošumljavanja, uklanjanje divljih deponija, kao i za sanaciju devastiranog zemljišta“, najavila je resorna ministara.

Dejan Lekić iz NEA dodao je da se nada da pomenutih 47 projekata imaju ugrađene merljive indikatore stepena realizacije i da nisu samo potpisani radi potpisivanja, te da će zaista doprineti vidljivom poboljšanju kvaliteta života građana.

  • IVAN

    23.3.2022 #1 Author

    Daj Boze ali tesko.

    Odgovori

  • SANJA

    23.3.2022 #2 Author

    Moze da se napravi zdravija okolina samo to kosta ovo sto se sada desava je krizaa,iz dana u dan u kuci qparat za preciscavanje vazduha nalazim crnu vodu

    Odgovori

  • GINKO

    23.3.2022 #3 Author

    Sve je svuda moguce, ali ovde nikada.

    Odgovori

  • MARA

    23.3.2022 #4 Author

    Bilo bi lepo kada bi moglo.

    Odgovori

  • MARKO7

    23.3.2022 #5 Author

    Pa to nikada neće biti moguće u bh…

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    23.3.2022 #6 Author

    Neće! Ovom problemu niko ne pristupa ozbiljno, to treba da nam je tema br.1.

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.3.2022 #7 Author

    Kod nas tesko…

    Odgovori

    • TINA

      23.3.2022 #8 Author

      Mozemo I da probano, ali tesko

      Odgovori

  • Anna

    24.3.2022 #9 Author

    Iskreno, čisto sumnjam da ćemo videti neko poboljšanje. Ali opet ostavljam prostor da se prijatno iznenadim.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...