Od početka godine S&P 500 izgubio 18 odsto, a Nasdaq čak 27 odsto

Oštar pad američkih berzanskih indeksa

SvetVesti

19.5.2022 11:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Oštar pad američkih berzanskih indeksa Oštar pad američkih berzanskih indeksa
Na Wall Streetu su noćas po evropskom vremenu berzanski indeksi oštro pali, izgubivši sve dobitke od prethodnog dana, jer su ulagače zabrinuli slabiji nego... Oštar pad američkih berzanskih indeksa

Na Wall Streetu su noćas po evropskom vremenu berzanski indeksi oštro pali, izgubivši sve dobitke od prethodnog dana, jer su ulagače zabrinuli slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati najvećih američkih trgovačkih lanaca.

Dow Jones je pao 3,57 odsto na 31.490 bodova, dok je S&P 500 potonuo 4,04 odsto na 3.923 boda, a Nasdaq indeks 4,73 odsto na 11.418 bodova.

Najveći dnevni pad S&P 500 indeksa od juna 2020. godine posledica je, između ostalog, pada cene akcije kompanije Target od 25 odsto, nakon što je taj trgovački lanac objavio podatke o oštrom padu dobiti u prvom tromesečju i upozorio na rast troškova za gorivo i transport. Dan pre i najveći američki trgovački lanac Walmart smanjio je iz istih razloga svoje procene buduće dobiti, piše agencija Mina pozivajući se na Hrportfolio.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 cene dionica su pale, a najviše u trgovačkom i potrošačkom, više od šest odsto.

Rast inflacije, rat u Ukrajini, dugotrajni poremećaj u lancima nabavke, zatvaranja gradova u Kini zbog korona virusa i zaoštravanje monetarne politike centralnih banaka poslednjih meseci pritiskaju tržišta akcija, jer izazivaju strahovanja od usporavanja rasta globalne ekonomije.

Među najvećim gubitnicama bile su akcije tehnoloških divova. Cene akcija kompanija Apple, Amazon, Nvidia i Tesla pale su između 5,5 odsto i sedam odsto.

Od početka godine S&P 500 pao je oko 18 odsto, dok je Nasdaq indeks potonuo 27 odsto.

Gotovo dve trećine akcija iz sastava S&P 500 palo je 20 ili više odsto u odnosu na svoj najviši nivo u poslednje 52 nedelje.

I na evropskim berzama cene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,07 odsto na 7.438 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,26 odsto na 14.007 bodova, a pariski CAC 1,2 odsto na 6.352 boda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...