Strateg kompanije JPMorgan optimističan po pitanju inflacije

Kolanović: Tržišta precenjuju izglede za recesiju

NovacSvetVesti

19.5.2022 09:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kolanović: Tržišta precenjuju izglede za recesiju Kolanović: Tržišta precenjuju izglede za recesiju
Marko Kolanović (Marko Kolanovic) uveren je da situacija vezana za američke akcije može biti bolja u toku godine i pored nestabilnog S&P indeksa i... Kolanović: Tržišta precenjuju izglede za recesiju

Marko Kolanović (Marko Kolanovic) uveren je da situacija vezana za američke akcije može biti bolja u toku godine i pored nestabilnog S&P indeksa i činjenice da su ovih dana katalizatori rasta sve ređi.

Kako kaže šef sektora za globalna istraživanja u investicionom fondu JPMorgan Chase Marko Kolanović, na američkim berzama nije sve tako sivo kako izgleda. On smatra da ove godine neće doći do recesije.

Kolanović je čvrsto uveren da je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama dostigla pik, odnosno da će to uskoro biti slučaj, čime je popločan put za smanjenje cenovnih pritisaka i što će eventualno omogućiti Federalnim rezervama da se okrenu blažoj monetarnoj politici.

Predsednik američke centralne banke Džerom Pauel (Jerome Powell) rekao je da će američka centralna banka nastaviti da podiže kamatne stope dok se ne pojave “jasni i ubedljivi” dokazi da se inflacija povlači, piše Bloomberg.

Amerikanci su u aprilu imali mali predah kada je inflacija u pitanju, uzimajući u obzir da su cene za veliki broj osnovnih namirnica nastavile da rastu najbržim tempom ikada zabeleženim. Godišnje mere vezane za potrošačke cene ublažene su u odnosu na mart, ukazujući tako na vrhunac koji su ekonomisti predviđali. Ipak, detalji prošlonedeljnog izveštaja i dalje deluju zabrinjavajuće jer su brojke na mesečnom nivou veće od prognoziranih.

“Većina loših stvari ove godine se već dogodila”, kaže Kolanović, ukazujući time na drastične mere Federalnih rezervi i agresivno zatezanje kamata, sukob u Ukrajini koji utiče na potrošačku inflaciju u Evropi i nestabilnu ekonomiju Kine, pogođenu merama za suzbijanje korona virusa.

Kolanović je zadržao optimističan stav čak i kada su akcije pale. Samo u poslednjih nekoliko nedelja, on se zalagao za rizična ulaganja očekujući pik, te je naveo da tržišta precenjuju izglede za recesiju.

Sredinom marta Kolanović je naveo da su tržišne korekcije skoro gotove, što se nadovezuje na njegovu izjavu iz februara, kada je rekao da trgovci obveznicama precenjuju agresivno nastrojene Federalne rezerve.

Ove godine američke hartije od vrednosti su imale najgori performans još od juna 2020. godine, nakon što su ulagači procenili efekte povećanih cena na zarade i zategnute monetarne politike na ekonomski rast. Nakon rasprodaje akcija u S&P 500 indeksu pad se nastavio, dostižući tako cifru od oko 18 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...