naredni period biće posebno težak za pojedince s nižim primanjima

Bivši direktor investicionog giganta smatra da su SAD na rubu recesije

BankeNovacSvetVesti

16.5.2022 09:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Bivši direktor investicionog giganta smatra da su SAD na rubu recesije Bivši direktor investicionog giganta smatra da su SAD na rubu recesije
Bivši izvršni direktor banke Goldman Sachs Lojd Blankfejn (Lloyd Blankfein) izjavio je da veruje da je američka privreda u opasnosti od mogućeg odlaska u... Bivši direktor investicionog giganta smatra da su SAD na rubu recesije

Bivši izvršni direktor banke Goldman Sachs Lojd Blankfejn (Lloyd Blankfein) izjavio je da veruje da je američka privreda u opasnosti od mogućeg odlaska u recesiju, pošto Federalne rezerve SAD nastavljaju da podižu kamatne stope kako bi se izborile sa rastućom inflacijom.

Govoreći u emisiji „Face the Nation“ na mreži CBS, Blankfejn je rekao da je recesija „veoma, veoma visok faktor rizika“.

„Trenutno se krećemo uzanim putem“, rekao je Blankfejn, koji se povukao sa direktorske funkcije u Goldman Sachsu pre nekoliko godina, ali je zadržao poziciju višeg člana odbora. „Ali mislim da Fed ima veoma moćne alate. Teško ih je fino podesiti, i videti njihove efekte dovoljno brzo da se to promeni, ali mislim da dobro reaguju. Rizik definitivno postoji.“

Prošle nedelje, predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) je priznao da će povećanje kamatnih stopa „uključiti izvesnu bol“, ali je dodao da bi daleko gori ishod bio da cene nastave da rastu.

U martu je Fed odobrio povećanje stope za četvrtinu procentnog poena, ali pojedini analitičari kažu da se plaše da su kreatori politike previše zaostali da bi obuzdali povećanje cena bez vrste naglog povećanja stopa koje bi moglo da izazove recesiju.

Blankfejn je za CBS rekao da se slaže sa Pauelovom procenom i rekao da će neki od inflatornih efekata koje privreda sada trpi biti „lepljivi“.

„Sveukupno gledano za pojedince, a svakako i za pojedince u donjem kvartilu deljenja ‘kolača’, biće prilično teško i opresivno“, rekao je on.

Blankfejn je bio izvršni direktor u Goldman Sachs-u od 2006. do 2018. godine, mandat koji je uključivao burnu finansijsku krizu koja je navela američku vladu da implementira program spasavanja banaka.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...