naznaka da pojedine centralne banke žele da smanje svoje zlatne rezerve

Zašto se zlato iz trezora Banke Engleske prodaje po ceni nižoj od tržišne?

BankeNovacSvetVesti

19.5.2022 09:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Zašto se zlato iz trezora Banke Engleske prodaje po ceni nižoj od tržišne? Zašto se zlato iz trezora Banke Engleske prodaje po ceni nižoj od tržišne?
Zlato uskladišteno u Banci Engleske trgovano je po neuobičajeno niskoj ceni, što može da predstavlja prvi znak da centralne banke možda žele da se... Zašto se zlato iz trezora Banke Engleske prodaje po ceni nižoj od tržišne?

Zlato uskladišteno u Banci Engleske trgovano je po neuobičajeno niskoj ceni, što može da predstavlja prvi znak da centralne banke možda žele da se oslobode dela svojih rezervi.

U trezorima Banke Engleske nalazi se 5.676 tona zlatnih poluga, što je jedna od najvećih zaliha na svetu. BoE ovu količinu drži u ime drugih centralnih i komercijalnih banaka. Zlato koje drže centralne banke se obično kupuje i prodaje između velikih institucija u bilateralnim trgovinama po cenama koje su obično u rasponu nekoliko centi u odnosu na aktuelnu tržišnu stopu.

Proteklih dana, međutim, zlato iz BoE trgovalo se čak jedan dolar po unci ispod referentnih londonskih cena, prema trgovcima upoznatim sa tom materijom. Ovako veliki popust obično ukazuje na veliku instituciju poput neke centralne banke koja prodaje znatnu količinu rezervi kako bi prikupila američke dolare ili druge valute, prenosi Bloomberg.

Centralne banke su u 2021. godini povećale svoje zalihe zlata za skoro 456 tona, prema najnovijim podacima Svetskog saveta za zlato, u dugotrajnom trendu vođenom tržištima u razvoju koja diverzifikuju svoje rezerve od stranih valuta. Među značajnim kupcima bili su Brazil, Tajland i Irska.

Kupovina bi se mogla usporiti tokom 2022. godine, a finansijske institucije žele da drže više kamatonosnih dolara dok se Federalne rezerve spremaju za agresivno monetarno pooštravanje. Dolar je na pravom putu za najveći godišnji porast u poslednjih sedam godina, čime se vrši pritisak na valute i troškove zaduživanja zemalja u razvoju.

Pomenuti „popust“ na zlato iz BoE u međuvremenu je snižen, ali je i dalje ostao veliki prema normalnim standardima. Vrednost zlata je pala za više od 12 odsto od vrhunca postignutnog u martu, i od tada je uz manje oscilacije gotovo nepromenjena.

  • ZVEZDICA01

    19.5.2022 #1 Author

    Jako čudno! Postoji sigurno neka pozadina

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.5.2022 #2 Author

    Imaju dobar razlog sigurno…

    Odgovori

  • MAJALG

    21.5.2022 #3 Author

    Britanci i njihove malverzacije, ali sigurno od ovoga ce samo oni proci dobro…

    Odgovori

  • TINA

    22.5.2022 #4 Author

    Da, vrlo cudno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...