Tajvanska kompanija će u SAD proizvoditi N5, N4 i N3 mikročipove

TSMC ulaže u fabriku u Arizoni više od 40 milijardi dolara

BiznisFirme u fokusuHi-techSvet

6.12.2022 19:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

TSMC ulaže u fabriku u Arizoni više od 40 milijardi dolara TSMC ulaže u fabriku u Arizoni više od 40 milijardi dolara
Firma Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) planira da poveća investicije u Arizoni na više od 40 milijardi dolara. Geopolitički pritisci primoravaju jednog od najvećih... TSMC ulaže u fabriku u Arizoni više od 40 milijardi dolara

Firma Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) planira da poveća investicije u Arizoni na više od 40 milijardi dolara. Geopolitički pritisci primoravaju jednog od najvećih proizvođača mikročipova na svetu da ubrza diverzifikaciju proizvodnje.

TSMC trenutno ulaže 12 milijardi dolara u izgradnju fabričkog postrojenja u Arizoni, čija je prvobitna namena bila proizvodnja čipova sa širinom kola od pet nanometara, odnosno N5 generacije koja će biti iza najnaprednije do trenutka kada se fabrika otvori 2024. godine, piše Financial Times.

Međutim, na događaju kojim započinje instalacija prvih alata za proizvodnju čipova u fabrici u Feniksu kompanija će najaviti planove za izgradnju drugog postrojenja u kome će se od 2026. godine proizvoditi čipovi s kolima od tri nanometra, odnosno N3, navode zvaničnici iz Bele kuće i izvori bliski TSMC.

Kompanija TSMC je najavila da u fabrici za N5 planira proizvodnju i N4 čipova, koji su na naprednijem nivou. 

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) će posetiti fabriku u Arizoni. Očekuje se da će tom prilikom će saopštiti vest od dodatnim ulaganjima, koja signaliziraju da bi SAD ponovo mogle preuzeti vodeću ulogu u proizvodnji čipova. Tim investicijama ujedno će biti podržan i Bajdenov ekonomski plan za podsticaj domaće proizvodnje poluprovodnika i osigurani nabavni lanci.

Ovog leta usvojen je i Bajdenov Zakon o čipovima i nauci, u okviru kog se proizvođačima čipova u SAD dodeljuju subvencije u vrednosti od 52 milijarde dolara.

Direktor Nacionalnog ekonomskog saveta u Beloj kući Brajan Diz (Brian Deese) rekao je ovo “označava odstupanje od ekonomske filozofije koja je bila aktuelna u poslednjih 40 godina” i u kojoj je američka vlada smanjila poreze i ublažila regulativu, i uglavnom se “sklonila s puta” proizvođačima.

Patrk Čen (Patrick Chen), šef istraživačkog sektora u CLSA na Tajvanu, rekao je da bi kompanija TSMC, ukoliko u potpunosti poveća proizvodnju u Arizoni, udeo čipova proizvedenih u SAD namenjen kupcima činio bi oko 15 odsto od ukupnog broja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...