Pro gas MVM iz Crne Gore o problemima sa kojima se suočavaju mali preduzetnici

Drugačija poslovna politika donosi rezultate

Firme u fokusuRegion

16.4.2024 17:18 Autor: Mirjana Vasić Adžić 3

Drugačija poslovna politika donosi rezultate Drugačija poslovna politika donosi rezultate
Svakom ugostiteljskom objektu potrebna je profesionalna kuhinja od inoks materijala, kao i servis uređaja na plin. Naš sagovornik je u mogućnosti da ponudi obe... Drugačija poslovna politika donosi rezultate

Svakom ugostiteljskom objektu potrebna je profesionalna kuhinja od inoks materijala, kao i servis uređaja na plin. Naš sagovornik je u mogućnosti da ponudi obe usluge.

Miljan Mrvić, vlasnik preduzeća Pro gas MVM za Biznis.rs govorio je o poteškoćama sa kojima se na tržištu Crne Gore suočava kao pojedinac koji radi kvalitetno i redovno izmiruje obaveze prema državi, kao i o tome kakva je situacija u njegovoj delatnosti.

Pro gas MVM postoji od 2016. godine. Mrvić sam radi, a od nedavno ima radnika-učenika koji mu pomaže i uči zanat. Krizu nakon rata u Ukrajini je osetio, pre svega kroz inflaciju i porast cena. Njegova delatnost je usko vezana za ugostiteljstvo, pa nije radio za vreme pandemije. Klijenti ga lako pronalaze, jer prepoznaju kvalitet i ima malo firmi u Crnoj Gori koji se bave njegovim poslom.

„Crna Gora je malo tržište, većinom ljudi znaju za mene. Imam mali pogon od 120 m2 gde proizvodim, većinom elemente po želji kupca, a i standardne. Uz proizvodnju radim i prodaju, montažu i servis profesionalnih uređaja na plin za ugostiteljstvo”, kaže Mrvić.

Na pitanje da li ima ambicije da širi posao, odgovara da bi vrlo rado, ali da za sada nema većih mogućnosti. Prema njegovim rečima ugostitelji se odlučuju da kupe proizvode od firmi koje se bave uvozom, a kod njega naruče šta im treba po meri.

„Moja poslovna politika je potpuno drugačija, ja radim da to bude što kvalitetnije i da dugo traje. Druga stvar, fabrika pravi sve po standardnim merama, a ja po želji klijenta”, konstatuje.

Nažalost, za male preduzetnike poput njega, koji tržištu pružaju kvalitetnu uslugu i proizvod, od države i banke je podrška nedovoljna.

„Mašinu koja mi je bila neophodna za rad, presu za savijanje lima, kupio sam iz svojih sredstava. Kada sam pošao u banku da tražim kredit, da mi firma bude žirant, nisu mi izašli u susret. Za njih nema nikakvu težinu to što ja sve obaveze redovno izmirujem. Ipak, imao sam sreće, našao sam na polovnu mašinu i posle mesec dana ugovorio posao koji mi je obezbedio da je otplatim”, iskreno priča Miljan Mrvić i zaključuje da podrška malim preduzećima izostaje i dodaje da je sve što je do sada radio, finansirao iz sopstvenih sredstava. 

Nastaviće da vodi poslovanje na način kao i do sada, stavljajući fokus na kvalitet izrade i usluge i veruje da će uvek biti onih koji će to znati da cene.

U nastavku pogledajte rangiranje najuspešnijih crnogorskih firmi u delatnosti obrade i prevlačenja metala, uz napomenu da su na listu uključena samo pravna lica koja su poslovala pozitivno i nisu bila prezadužena (5 x EBITDA). Podatke nam je ustupila bonitetna kuća CompanyWall:

Najuspešnija crnogorska preduzeća u obradi i prevlačenju metala; mašinskoj obradi metala
PozicijaIme preduzećaUkupni prihodiRezultat poslovanja
1.TARA – AEROSPACE A.D.6.355.7072.367.038
2.ČANTRIĆ7.467.222425.535
3.GMG MONTENEGRO2.184.666124.931
4.PRO GAS MVM DOO77.00720.249
5.ĐUKIĆ INOX50.94510.037
6.TIRA E MOLLA82.0445.342
izvor: CompanyWall, *svi podaci su za 2022. godinu, u evrima
  • Kata

    16.4.2024 #1 Author

    Samo menjanje i napredak

    Odgovori

  • SHALIMAR

    21.4.2024 #2 Author

    Sramota,drzava ovakvim preduzetnicima i banke treba da daju olaksice,kredite,malo je ovakvih kvalitetnih preduzeca u CG

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...