lideri zemalja najvećih zagađivača ignorišu problem celog čovečanstva?

Gutereš: Klimatska kriza „otvorila kapije pakla“

EkologijaSvetU fokusu

21.9.2023 12:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Gutereš: Klimatska kriza „otvorila kapije pakla“ Gutereš: Klimatska kriza „otvorila kapije pakla“
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš (Antonio Guterres) rekao je u sredu svetskim liderima da je klimatska kriza „otvorila kapije pakla“, tokom foruma... Gutereš: Klimatska kriza „otvorila kapije pakla“

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš (Antonio Guterres) rekao je u sredu svetskim liderima da je klimatska kriza „otvorila kapije pakla“, tokom foruma na kome su vodeći zagađivači Kina i Sjedinjenje Američke Države upadljivo bili odsutni.

Razgovori su bili delimično zasenjeni najavom Velike Britanije, koja takođe nije prisutna, da povlači politiku koja bi joj pomogla da postigne svoj cilj – nula, prenosi AFP.

Uprkos rastućim ekstremnim vremenskim prilikama i rekordnim globalnim temperaturama, emisije gasova staklene bašte i dalje rastu, a fosilna goriva se i dalje subvencionišu u iznosu od sedam hiljada milijardi dolara godišnje.

Gutereš je „Samit o klimatskim ambicijama“ proglasio „besmislenim“ forumom, jasno stavljajući do znanja da će biti pozvani samo lideri koji su napravili konkretne planove za postizanje neto nulte emisije staklene bašte.

U svom uvodnom obraćanju, on se prisetio „užasnih vrućina“ i „istorijskih požara“ iz 2023. godine, ali je istakao da se rast globalne temperature još uvek može ograničiti na 1,5 stepeni Celzijusovih, kako bi se izbegla dugoročna klimatska katastrofa.

„Čovečanstvo je otvorilo kapiju pakla“, upozorio je Gutereš.

Nakon što su primile više od 100 prijava za učešće, UN su objavile listu od 41. govornika na ovom skupu, ali učešće nisu uzeli SAD, Kina, Velika Britanija, Japan i Indija.

Nekoliko velikih lidera nije se potrudilo da otputuje u Njujork na ovogodišnju Generalnu skupštinu UN, uključujući predsednika Kine Si Đinpinga i brinaskog premijera Rišija Sunaka (Rishi Sunak).

Sunak je takođe izabrao sredu da objavi da usvaja „pragmatičniji“ pristup postizanju neto nulte emisije ugljenika do 2050. godine, uključujući povlačenje zabrane prodaje automobila koji u potpunosti koriste fosilna goriva i ublažavanje ciljeva energetske efikasnosti za nekretnine za iznajmljivanje.

  • Maky

    21.9.2023 #1 Author

    Bas tako, covecanstvo je otvorilo kapiju pakla……

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...