Sporni dokumenti procureli uoči početka velikog klimatskog samita

Predsednik COP28 osumnjičen za sukob interesa

Svet

28.11.2023 12:05 Autor: Vladimir Jokanović 2

Predsednik COP28 osumnjičen za sukob interesa Predsednik COP28 osumnjičen za sukob interesa
Ujedinjeni Arapski Emirati planirali su da iskoriste sastanke na klimatskom samitu COP28 čiji su domaćin od četvrtka, kako bi predstavili ugovore o nafti i... Predsednik COP28 osumnjičen za sukob interesa

Ujedinjeni Arapski Emirati planirali su da iskoriste sastanke na klimatskom samitu COP28 čiji su domaćin od četvrtka, kako bi predstavili ugovore o nafti i gasu inostranim vladama, navodi se u dokumentima koji su procurili u javnost.

Sultan al-Džaber, šef konferencije COP28, pozvao je na „postepeno ukidanje“ fosilnih goriva na globalnom nivou. Istovremeno sa tom pozicijom, on vodi državnu naftnu kompaniju UAE Adnoc, zbog čega su ga u SAD i EU kritikovali da je u sukobu interesa, prenosi Financial Times.

Dokumenti objavljeni na internetu navodno pokazuju planove da Džaber razgovara o sporazumima o fosilnim gorivima sa 15 zemalja, uključujući Kinu, Brazil, Nemačku i Egipat. Organizatori konferencije tvrde da su dokumenti „netačni“ i „neprovereni“, kao i da nisu korišćeni na sastancima COP28.

Okvirna konvencija UN o klimatskim promenama, koja nadgleda samit, nije odgovorila na zahtev za komentar. Na njenom sajtu navedeno je da uloga predsednika COP-a, koji je domaćin konferencije o klimatskim promenama svake godine, uključuje „podizanje ambicija za suočavanje sa klimatskim promenama na međunarodnom nivou“.

Prema UN kodeksu ponašanja, izabrani i imenovani službenici ne bi trebalo da koriste svoju ulogu da traže privatnu dobit ili prednost, ili da zastupaju interese drugih grupa. Nacrt poslovnika, koji COP još nije usvojio, nalaže da „predsednik učestvuje na sednici u tom svojstvu i da istovremeno ne ostvaruje prava predstavnika jedne strane“.

SAD su ranije tvrdile da bi Džaber mogao da igra važnu ulogu u pokretanju promena u naftnoj industriji. Savetnici organizacije Amnesty International za klimu pozvali su na Džaberovu ostavku na mesto predsednika COP28.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...