Klimatski samit UN u Dubaiju

COP28 ipak uneo plan napuštanja fosilnih goriva u sporazum

Svet

13.12.2023 09:57 Autor: Vladimir Jokanović 0

COP28 ipak uneo plan napuštanja fosilnih goriva u sporazum COP28 ipak uneo plan napuštanja fosilnih goriva u sporazum
Zemlje učesnice klimatskok samita UN COP28 u Dubaiju postigle su u sredu ujutro „istorijski“ dogovor o prelasku sa fosilnih goriva na globalno postizanje neto... COP28 ipak uneo plan napuštanja fosilnih goriva u sporazum

Zemlje učesnice klimatskok samita UN COP28 u Dubaiju postigle su u sredu ujutro „istorijski“ dogovor o prelasku sa fosilnih goriva na globalno postizanje neto nulte emisije do 2050. godine.

Predsednik COP28 Sultan al-Džeber uneo je izmene u nacrt sporazuma u kojem nije bilo obaveze ukidanja fosilnih goriva, a nijedna od oko 200 zemalja učesnica nije imala primedbe. „Prvi put ikada imamo jezik o fosilnim gorivima u našem konačnom sporazumu“, rekao je Džaber, prenosi Financial Times.

Sporazum nazvan Konsenzusom UAE „poziva strane da doprinesu“ i preduzmu akcije, uključujući „prelazak sa fosilnih goriva u energetskim sistemima, na pravedan, uredan i pravičan način, ubrzavajući akciju u ovoj kritičnoj deceniji, kako bi se postigla neto nula do 2050. godine u skladu sa naukom“.

Prethodni nacrt sporazuma izazvao je nezadovoljstvo među evropskim, latinoameričkim i malim ostrvskim državama nakon što su u tekstu izostale sve reference na postepeno ukidanje fosilnih goriva i ponudio opcije koje bi zemlje „mogle“ da prihvate.

Kritike novog teksta uglavnom se odnose na nedostatak detalja o tome kako će siromašnije zemlje sa velikim dugovima finansirati prelazak sa fosilnih goriva i prilagoditi svoje ekonomije globalnom zagrevanju. Buduća uloga fosilnih goriva bila je ključno pitanje samita COP28.

„Postavili smo svet u pravom smeru. Dali smo mu snažan akcioni plan koji vodi nauka“, rekao je Džaber. On je dodao da sporazum nudi izbalansiran plan koji se bavi emisijom gasova sa efektima staklene bašte i „preispituje globalne finansije“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...