Nacrt sporazuma klimatskog samita UN u Dubaiju

COP28: Bez obaveze ukidanja fosilnih goriva

Svet

12.12.2023 13:07 Autor: Vladimir Jokanović 1

COP28: Bez obaveze ukidanja fosilnih goriva COP28: Bez obaveze ukidanja fosilnih goriva
Nacrt sporazuma sa klimatskog samita UN COP28 ne sadrži reference na postupno ukidanje fosilnih goriva, već se u njemu navodi niz akcija koje bi... COP28: Bez obaveze ukidanja fosilnih goriva

Nacrt sporazuma sa klimatskog samita UN COP28 ne sadrži reference na postupno ukidanje fosilnih goriva, već se u njemu navodi niz akcija koje bi zemlje „mogle“ da preduzmu kako bi samnjile emisiju gasova sa efektima staklene bašte na nulu do 2050. godine.

Zemlje Evropske unije i Velika Britanija izrazile su nezadovoljstvo zbog teksta sporazuma, kao i male ostvrske države kojima preti potapanje zbog rasta temperature i topljenja leda. Zemlje optužuju Saudijsku Arabiju i druge „petrodržave“ da osujećuju napore u borbi protiv globalnog zagrevanja, prenosi Financial Times.

Evropski komesar za klimu Vopke Hoekstra (Wopke Hoekstra) rekao je komentarišući nacrt teksta porazuma da je to „očigledno nedovoljno“, kao i da za većinu evropskih emisija nema alternative, već ih treba smanjiti i izbaciti što je pre moguće.

Pregovarači i ministri iz zemalja širom sveta optužili su tokom vikenda Saudijsku Arabiju da vrši pritisak na sultana al-Džabera, predsedavajućeg konferencije COP28 i šefa državne naftne kompanije UAE, da pomeri fokus svakog sporazuma o fosilnim gorivima. Neimenovani evropski pregovarač naveo je da je „jasno da postoji proaktivna fosilna koalicija u nastajanju“.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) izjavila je da bi obmanula svet ako bi rekla da bi fosilna goriva mogla da igraju suštinsku ulogu u budućnosti. To je, prema njenim rečima, u suprotnosti i sa energetskom politikom EU i dozvoljava izgradnju novih elektrana na ugalj.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš naveo je da bi „centralni akspekt uspeha“ samita COP28 bio da učesnici „postignu konsenzus o potrebi postepenog ukidanja fosilnih goriva“, dok je američki Stejt department ocenio da je formulaciju o fosilnim gorivima trebalo „znatno ojačati“.

  • SENSEI

    13.12.2023 #1 Author

    I posle ovih fosila zavladaće Svetom neki novi fosili

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...