Vest koja je uskomešala naftno tržište

UAE ipak ne napušta OPEC

Svet

4.3.2023 10:24 Autor: Vladimir Jokanović 4

UAE ipak ne napušta OPEC UAE ipak ne napušta OPEC
Vest da se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima vodi interna debata o perspektivi napuštanja organizacije OPEC, koju je u petak plasirao Wall Street Journal, pokrenula... UAE ipak ne napušta OPEC

Vest da se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima vodi interna debata o perspektivi napuštanja organizacije OPEC, koju je u petak plasirao Wall Street Journal, pokrenula je pad cena nafte. Referentna nafta Brent izgubila je na trenutak 2,8 odsto vrednosti.

Zvaničnici Abu Dabija nešto kasnije su pod uslovom anonimnosti demantovali informaciju posle čega su se cene vratile i dodatno ojačale, pa se naftom Brent do kraja dana trgovalo po ceni od oko 86 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

Eventualni izlazak UAE iz organizacije OPEC potencijalno bi ostavio slobodu ovoj zemlji da poveća proizvodnju i pojača ponudu na račun cene nafte. Istovremeno, razmatranje napuštanje grupe zemalja proizvođača nafte mogao bi da znači i da se produbljuje jaz između UAE i Saudijske Arabije zbog rata u Jemenu.

Abu Dabi je privatno i javno saopštio da se drži dogovora o ograničenoj proizvodnji sa članicama alijanse OPEC+ koji je na snazi do kraja tekuće godine. Zemlje OPEC-a proizvode oko 38 procenata ukupne svetske sirove nafte, a eventualni izlazak UAE, umanjio bi moć grupe u određivanju cena nafte, prenosi Investing.

Foto: Youtube screenshot

Abu Dabi već nekoliko godina razmišlja o tome koji savezi najviše odgovaraju njegovim dugoročnim interesima, dok nastoji da unovči povećanje proizvodnih kapaciteta. Taj projekat doveo je UAE u sukob sa Saudijskom Arabijom i drugim zemljama OPEC+ 2021. godine, ali je kompromis ipak pronađen.

Razgovori u UAE o napuštanju OPEC-a datiraju od pre dve godine, ali prednosti članstva veće su od njegovih nedostataka, objašnjavaju upućeni u poziciju Rijada. Ukoliko bi UAE zaista napustili OPEC, to bi izazvalo krupan politički sukob, ne samo sa Saudijskom Arabijom, nego verovatno i sa Kuvajtom i Irakom.

Napuštanjem OPEC-a UAE bi rizikovao da uznemiri region Persijskog zaliva, pa želi da izbegne takav potez, posebno u uslovima nervoze na energetskim tržištima usled rata u Ukrajini. RBC Capital Markets naveo je ranije ove godine da se Abu Dabi zalaže za veću proizvodnu kvotu u okviru OPEC+, budući da proizvodi oko tri, a ima kapacitete za više od četiri miliona barela dnevno i dodatno investira u njihovo proširenje.

Grupa zemalja OPEC+ saopštila je na vanrednom sastanku u decembru da će zadržati trenutne nivoe proizvodnje što sugeriše da su vodeći svetski proizvođači nafte, predvođeni Saudijskom Arabijom i Rusijom, bili nesigurni u vezi sa smerom cena sirove nafte. To je faktički potvrda odluke OPEC+ iz oktobra kada je odlučeno da se proizvodnja smanji za dva miliona barela dnevno u odnosu na prepandemijski period.

Demanti vesti da UAE napuštaju OPEC doprinela je povratku cena u istom danu, a Brent i američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) zabeležile su najveći nedeljni rast cena u procentima ove godine, jer su snažni kineski ekonomski podaci podstakle očekivanja rasta potražnje za naftom. Kina, najveći svetski uvoznik nafte, prema izvorima agencije Reuters, ima ambiciozni cilj ekonomskog rasta od šest odsto u tekućoj godini.

  • Milovan94

    5.3.2023 #1 Author

    Još jedan udar na tržište nafte u svetu

    Odgovori

  • MAJALG

    5.3.2023 #2 Author

    Zbog svoje nadmocnosti nad trzistem mogu da rade sta hoce, samim tim i da igraju igru da bi dobili bolju cenu.

    Odgovori

  • BRANA19

    5.3.2023 #3 Author

    Sve lepse od lepseg.

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.3.2023 #4 Author

    Moze im se,zato diktiraju pravila…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...