U očekivanju novih uticaja na naftno tržište

OPEC+ zadržao raniju odluku o smanjenju proizvodnje

EUSvet

5.12.2022 11:30 Autor: Vladimir Jokanović 1

OPEC+ zadržao raniju odluku o smanjenju proizvodnje OPEC+ zadržao raniju odluku o smanjenju proizvodnje
Grupa zemalja OPEC+ saopštila je na vanrednom sastanku u nedelju da će zadržati trenutne nivoe proizvodnje što sugeriše da su vodeći svetski proizvođači nafte,... OPEC+ zadržao raniju odluku o smanjenju proizvodnje

Grupa zemalja OPEC+ saopštila je na vanrednom sastanku u nedelju da će zadržati trenutne nivoe proizvodnje što sugeriše da su vodeći svetski proizvođači nafte, predvođeni Saudijskom Arabijom i Rusijom, nesigurni u vezi sa smerom cena sirove nafte. Podsetimo, u ponedeljak je stupilo na snagu ograničenje cene na 60 dolara po barelu za ruski izvoz nafte, koje su uvele zapadne zemlje.

Odluka ministara energetike zemalja OPEC+ da zadrži smanjenje proizvodnje za dva miliona barela dnevno pruža više vremena za procenu tržišnog uticaja ograničenja cena koje su odredile zemlje EU i G7, čiji je cilj da na taj način smanje prihode Rusije od nafte, prenosi France24. Istovremeno, očekuje se da će zemlje EU prestati da uvoze rusku naftu.

Još nije jasno koliko bi ruske nafte moglo da ostane na globalnom tržištu nakon primene dve pomenute mere, ali očekuje se da će one rezultirati smanjenjem ponude i porastom cene. Rusija je uspela da dobrim delom preusmeri svoje isporuke nafte u Indiju, Kinu i Tursku. Rusija je takođe nagovestila da bi mogla da prekine isporuke zemljama koje poštuju ograničenje cene. Analitičari procenjuju da će Rusija verovatno pronaći načine da izbegne cenovno ograničenje za neke pošiljke.

U isto vreme, naftom se trguje po nižim cenama zbog straha da bi epidemija korona virusa i stroga kineska politika nulte tolerancije na korona virus mogla da smanji potražnju u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji. Zabrinutost zbog recesije u SAD i Evropi takođe povećava izglede za smanjenje potražnje za benzinom i drugim naftnim derivatima, prenosi AP.

Foto: Beta/AP

Pomenuta neizvesnost bila je razlog da OPEC+ donese u oktobru odluku da od novembra smanji proizvodnju za dva miliona barela dnevno. Prema procenama stručnjaka ova odluka delimično je iznuđena, jer zemlje OPEC+ ne mogu da ispune svoje pune proizvodne kvote.

U saopštenju OPEC+ u nedelju odbačene su kritike oktobarske odluke s obzirom na to da su cene nafte značajno oslabile u nekoliko uzastopnih nedelja. Cene su u novembru pale za 13 odsto. Smanjenje proizvodnje „učesnici na tržištu prepoznali su retrospektivno kao nepohodan i ispravan pravac akcije ka stabilizaciji globalnog naftnog tržišta“, navedeno je u saopštenju OPEC+. Saudijska Arabija predložila je u nedelju dodatno smanjenje proizvodnje, a ta ideja će biti dodatno razmotrena.

Bela kuća vršila je istovremeni pritisak na zemlje OPEC+ da povećaju proizvodnju nafte kako bi smanjila troškove benzina za američke potrošače. Vašington je ocenio odluku OPEC+ iz oktobra kao „kratkovidu“, navodeći da ona odgovara interesima Rusije. Ograničenje cene ruske nafte dozvoljava brodarskim i osiguaravajućim komanijama, od kojih je većina u EU i zemljama G7, da transportuju rusku naftu do drugih zemalja samo po ceni do 60 dolara po barelu.

Rusija bi mogla da pokuša da izbegne ograničenje tako što bi organizovala sopstveno osiguranje i koristila svetsku flotu nezvaničnih tankera, kao što su učinili Iran i Venecuela, ali to bi bilo skupo, ocenjuju analitičari. Granica od 60 dolara po barelu je iznad trenutne cene ruske nafte, što znači da bi Moskva mogla da nastavi da prodaje. Prema navodima WSJ, ruskom naftom trenutno se trguje po ceni od 48 dolara za barel.

Energetski stručnjaci ipak procenjuju da bi tržište moglo da ostane bez oko milion do milion i po barela ruske nafte dnevno, što bi dovelo do manjka ponude, kao i da će biti potrebna kompenzacija sa drugih tržišta. U saopštenju OPEC+ navedeno je da je naredni sastanak ministara zakazan za 4. jun iduće godine, ali da bi se koalicija mogla sastati u bilo kom trenutku ako to bude potrebno.

  • MAJALG

    6.12.2022 #1 Author

    Drago mi je sto su ostali pri ranijoj odluci da smanje proizvodnju, sto negde govori da Evrpoa i USA ne mogu kao ranije da odlucuju o volji drugih zemalja.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...