specifična problematika upravljanja zalihama u vreme krize

Početkom februara potencijalno rizično snabdevanje naftom u Srbiji

EUSrbijaSvet

5.12.2022 10:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Početkom februara potencijalno rizično snabdevanje naftom u Srbiji Početkom februara potencijalno rizično snabdevanje naftom u Srbiji
Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović izjavio je, povodom stupanja na snagu naftnog embarga EU na rusku naftu koja stiže morskim putem,... Početkom februara potencijalno rizično snabdevanje naftom u Srbiji

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović izjavio je, povodom stupanja na snagu naftnog embarga EU na rusku naftu koja stiže morskim putem, da u Srbiji u narednom periodu neće biti problema sa snabdevanjem naftom, jer su isporuke ugovorene do kraja godine.

On je za RTS rekao da je 5. februar potencijalni rizik, jer tada stupa na snagu zabrana uvoza derivata ruske nafte u EU.

„Tada će se pojaviti jedan ozbiljan nedostatak dizel goriva. Treba da se spremamo svi za 5. februar više nego za ovaj 5. decembar, jer sirova nafta lakše nekako uspeva da promeni svoje tokove i da dođe do Mediterana u dovoljnim količinama“, precizirao je Mićović.

EU je stavila rampu na uvoz ruske nafte koja stiže morskim putem i ograničila njenu cenu na 60 dolara po barelu. Pet članica Unije izuzeto je od te sankcije, ali ne i Srbija – prekinut je dotok ruske nafte naftovodom Janaf.

Prema rečima Mićovića, da je ta mera EU, zapravo G7 zemalja, ostavila nekog traga, već bi se to videlo po ceni, prenosi agencija Beta.

„Danas se ništa neće dogoditi, neće se dogoditi ni narednih dana – sirova nafta se kupuje terminskim ugovorima i već su uveliko ugovorene isporuke do kraja godine, čak je i januar završen“, dodao je Mićović.

On smatra da ta mera neće dovesti do problema, tj. ugrožavanja snabdevenosti. „To pokazuju cene sirove nafte koje su u petak bile 89 dolara po barelu, danas su 86, znači cene su stabilne“, kazao je Mićović.

Poručio je da NIS ne može u potpunosti da odgovori zahtevima tržišta, kao i da je jako bitno da postoji uvoz. „Treba očuvati cene na tom nivou tako da je uvoz moguć. U ovom momentu skromnih 20.000 tona se uvozi ovih meseci u Srbiju i daje tu stabilnost. Ranije je to bilo i 50.000 ili 60.000 tona“, dodao je on.

Naglasio je da je NIS preuzeo na sebe veliki deo snabdevenosti tržišta i u kriznom periodu.

„Ali je važno da sačuvamo taj uvoz, jer jednom kada prekinemo i kada ti derivati završe na nekom drugom tržištu – neće biti tako jednostavno vratiti ih nazad i zato je kod formiranja cena jako bitno da to bude na tom nivou koji pokriva troškove uvoza“, objasnio je Mićović.

On je objasnio i da u regionu Mediterana, gde se snabdeva i Srbija sirovom naftom i derivatima nafte, a i šire do Slovačke, Mađarske i Austrije, za sada ima dovoljno derivata nafte.

Zbog poremećaja koji se očekuju nakon što 5. februara stupi na snagu zabrana uvoza derivata ruske nafte u EU, važno je, kako je naglasio, da su skladišta puna i da ima rezervi za dva meseca.

Кada je reč o zalihama naftnih kompanija, Mićović je naveo da su operativne zalihe formirane na nivou četiri dana prosečne potrošnje. „Ne uspevaju naftne kompanije u potpunosti da upravljaju svojim zalihama kao da nema krize. Svi se trude da optimizuju te zalihe kako ne bi pretrpeli gubitke u padajućem tržištu, kakvo je bilo sad za nama“, istakao je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

  • MIŠKOVIĆ

    6.12.2022 #1 Author

    Uvek imamo neki rok koji čekamo i kojeg se plašimo.

    Odgovori

  • TATJANA

    6.12.2022 #2 Author

    Poštujući ugovore za sada smo mirni a problema će moguće biti na proleće

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...