Naftni embargo EU stupio na snagu

Prekinut dotok ruske nafte u Srbiju

EUSrbija

5.12.2022 08:14 Autor: Vladimir Jokanović 3

Prekinut dotok ruske nafte u Srbiju Prekinut dotok ruske nafte u Srbiju
Naftni embargo Evropske unije na rusku naftu koja se transportuje morskim putem stupio je u ponedeljak na snagu. Takođe od ponedejka, cena ruske nafte... Prekinut dotok ruske nafte u Srbiju

Naftni embargo Evropske unije na rusku naftu koja se transportuje morskim putem stupio je u ponedeljak na snagu. Takođe od ponedejka, cena ruske nafte ograničena je na 60 dolara za barel, a Rusija je najavila da neće prihvatiti ograničenje ni po cenu smanjenja proizvodnje.

Istovremeno, prekinut je dotok ruske nafte u Srbiju kroz naftovod Janaf. Proteklih meseci Srbija se pripremala za naftni embargo na rusku naftu i njena skladišta su puna, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić. Ta zabrana za našu zemlju je političko pitanje, ocenila je ona, prenosi Politika, pozivajući se na RTS.

Tri četvrtine potreba za naftom Srbija pokriva uvozom, a u NIS-u tvrde da su spremni da održe stabilnost snabdevanja. „NIS naftu doprema isključivo naftovodom Janaf i nakon 5. decembra neće biti moguća kupovina ruske nafte, već će biti nastavljena nesmetana kupovina i transport nafte poreklom iz drugih zemalja.


Uz ograničenje cene Brisel zabranjuje i pretovar ruske nafte i bilo kakvo posredovanje u trgovini sa trećim zemljama. „Zapadni saveznici tražili su načine da kazne rusku ekonomiju. Nafta je oduvek bila meta na koju je Zapad motrio. Ne samo zbog toga što je nafta ključna za fukcionisanje sveta, već zato što Rusija oduvek zarađuje kao veliki izvoznik“, rekao je Endrju Vilson, (Andrew Wilson) ekonomski stručnjak.

Nafta povlači i rast cena gasa i struje. Na moguće nestašice i restrikcije upozorilo je više evropskih zemlja, među kojima i Francuska koja će ove zime, prvi put posle 42 godine, uvoziti struju. Moskva je upozorila da novi potezi Zapada samo destabilizuju evropsko energetsko tržište, a ni gasa ni nafte nema bez tržišnih cena.

  • Dragoslav Markovic

    5.12.2022 #1 Author

    Zasto odgovorne ne tuzite?

    Odgovori

  • DUSICA

    5.12.2022 #2 Author

    Meni samo nije jasno jel su Evropljani toliko glupi da ne vide da SAD pokusava da zavali svoju naftu po vecim cenama zato blokiraju Ruse a narod ispasta

    Odgovori

  • TATJANA

    6.12.2022 #3 Author

    Nismo baš mi neka sila, zna se ko igra igre ovde, a na slabijima se lome koplja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...