sporazum usledio nakon pristanka poljske

Postignut dogovor EU o ograničenju cene ruske nafte na 60 dolara po barelu

EU

3.12.2022 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Postignut dogovor EU o ograničenju cene ruske nafte na 60 dolara po barelu Postignut dogovor EU o ograničenju cene ruske nafte na 60 dolara po barelu
Članice Evropske unije dogovorile su da ograniče cenu ruske nafte na 60 dolara po barelu, u skladu sa predlogom Grupe sedam (G7) najrazvijenijih zemalja,... Postignut dogovor EU o ograničenju cene ruske nafte na 60 dolara po barelu

Članice Evropske unije dogovorile su da ograniče cenu ruske nafte na 60 dolara po barelu, u skladu sa predlogom Grupe sedam (G7) najrazvijenijih zemalja, saopštile su evropske diplomate agenciji DPA.

Ograničenje cena, dogovoreno na nivou ambasadora zemalja članica EU u petak u Briselu, povezano je sa ranijom odlukom zemalja G7 o sankcionisanju izvoza ruske nafte, prenosi Mina.

„Sporazum je usledio nakon što je Poljska pristala na sporazum sa EU o ograničavanju cene ruske nafte na 60 dolara po barelu, što je omogućilo EU da nastavi dalje sa formalnim odobrenjem sporazuma tokom vikenda“, rekao je u petak poljski ambasador u EU Andrzej Sados.

Sados je rekao da će sporazum službeno biti objavljen u nedelju, dan pre stupanja na snagu embarga EU na naftu.

Ograničenje cena, zamisao G7, ima za cilj smanjenje ruskog prihoda od prodaje nafte, istovremeno sprečavajući skok globalnih cena nafte, nakon što embargo EU na rusku naftu stupi na snagu u ponedeljak. Taj mehanizam predviđa gornju granicu od 60 dolara po barelu nafte koja se prodaje trećim zemljama, uz embargo EU.

Ono što je EU na raspolaganju u skladu sa tim ograničenjem je zabrana pružanja određenih usluga za isporuke ruske nafte, uključujući osiguranje, finansiranje i tehničku pomoć, ako se nafta prodaje iznad cene od 60 dolara.

Ograničenje izvoza ruske nafte ima za cilj ograničavanje prihoda Rusije od rasta cena energenata, a time i mogućnosti finansiranja rata protiv Ukrajine.

  • CUPKA

    4.12.2022 #1 Author

    Rusija pristala. Odlicno. Sve samo da im se ogranice prihodi.

    Odgovori

  • Milovan94

    4.12.2022 #2 Author

    Pucaju sami sebi u noge.

    Odgovori

  • kaćica

    4.12.2022 #3 Author

    Neverujem da ce oni da ogranice Rusiju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...