Održiva alternativa fosilnim gorivima

Da li je vodonik novi nosilac obnovljive energije?

EkologijaEUSvet

13.11.2022 14:47 Autor: Miljan Paunović 9

Da li je vodonik novi nosilac obnovljive energije? Da li je vodonik novi nosilac obnovljive energije?
Premijer Južne Koreje Han Duk So (Han Duck-soo) najavio je najnoviji sveobuhvatni plan zemlje za proširenje upotrebe vodonika, kako bi smanjili emisiju ugljen-dioksida i... Da li je vodonik novi nosilac obnovljive energije?

Premijer Južne Koreje Han Duk So (Han Duck-soo) najavio je najnoviji sveobuhvatni plan zemlje za proširenje upotrebe vodonika, kako bi smanjili emisiju ugljen-dioksida i oslanjanje nacije na fosilna goriva.

Potez južnokorejskog premijera jedan je od onih koji bi trebalo da slede sve njegove kolege, te da rade na smanjenju zagađenja, odnosno što manjem korišćenju fosilnih goriva. Upotreba vodonika je jedno od rešenja.

Ova najava je usledila nakon što su kritičari primetili da je upotreba onoga što se smatra jednim od najčistijih izvora energije u zemlji – vodonika, ograničena na automobile i gorivne ćelije za proizvodnju električne energije, piše Korea Times. Na sastanku visokih predstavnika vlasti Južne Koreje, premijer je rekao da se na vodonik gleda kao na održivu alternativu fosilnim gorivima.

„Proces proizvodnje vodonika uključuje korišćenje vode, pa je ključno da industrija vodonika jasno stavi do znanja da ne utiče negativno na njenu bezbednost ili na druge industrije koje koriste ‘tešku’ vodu“, rekao je Han Duk So.

Potreba za alternativama čiste energije kako bi se smanjio uticaj klimatskih promena podstiče nas da posmatramo vodonik kao potencijalno novog nosioca energije.

Seul/Izvor: Unsplash.com

Vlade i energetske kompanije vide vodonik kao održivu alternativu tradicionalnim industrijama zasnovanim na fosilnim gorivima. Izrazi kao što su „ekonomija vodonika“ ili „društvo vodonika“ podstiču da verujemo da možemo u potpunosti da se udaljimo od fosilnih goriva i da se oslonimo isključivo na vodonik, piše ekološki portal Weforum.

U analizi upozoravaju da isključivo oslanjanje na vodonik može, u određenim slučajevima, da preoptereti vodne resurse na zemlji. Kalkulacijom trenutne potrebe za energijom u različitim stanjima, te potrebnom količinom vodonika, može doći do nestašice vode.

„Bum vodonika“ počeo je u Sjedinjenim Američkim Državama kada je donet Zakon o energetskoj politici 2005. godine, i dalje se širio na celi svet. Ipak, svetska ekonomska kriza iz 2008. godine usporila je proboj vodonika, jer su značajna sredstva preusmerena na hitnije probleme.

Japan i Južna Кoreja su 2017. godine odlučili da zvanično podrže ekonomiju vodonika i učine je važnim delom svojih strategija energetske bezbednosti. U međuvremenu, Australija je počela da vidi obnovljivi vodonik i druga obnovljiva goriva kao potencijalni novi masovni izvoz. Кineska vlada vidi vodonik kao održivu strategiju za rešavanje zagađenja fosilnim gorivima u transportu.

Vodonik kao gorivo
Foto: Pixabay.com

Pariski sporazum i najave koje su 2021. godine objavile brojne zemlje o postepenom ukidanju upotrebe motora sa unutrašnjim sagorevanjem u narednim decenijama dodatno su išle u korist ekonomiji vodonika. Кalifornija i Nemačka već imaju određeni broj vodoničnih benzinskih stanica. Vodonične gorivne ćelije takođe mogu da skladište višak energije proizvedene iz obnovljivih izvora, kao što su solarna energija, energija vetra ili hidro energija. Vodonik nalazi primenu i u brojnim drugim industrijama. Nafta i gas i prehrambena industrija se oslanjaju na vodonik za sirovu naftu i preradu hrane, piše Weforum.

Male države, koje nemaju dovoljno zemlje za korišćenje vetra i sunca, mogu se u potpunosti oslanjati na uvoz vodonika. To uključuje Singapur, Кatar, Luksemburg, Bahrein i Maltu. U tom slučaju, ove države se ne bi oslanjale na sopstvenu vodu za proizvodnju vodonika, već na vodu iz zemalja izvoznica.

Kina ima srednjoročni i dugoročni plan za vodonik

Više od 30 stanica za punjenje vodonikom, skoro 1.000 vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama koje obezbeđuju najveći deo transporta i olimpijska baklja na vodonik bili su deo ovogodišnjih Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, kao podstrek za razvoj ovog sektora u Kini.

U martu, ubrzo nakon završetka Igara, centralna vlada je objavila svoj prvi srednjoročni do dugoročni plan za sektor vodonika, za period do 2035. godine. Cilj je da se od 2025. godine značajno pokrene ekonomija vodonika, piše Chinadialog.

Politika sa vrha podstakla je preko 30 pokrajinskih administracija da naprave sopstvene planove i strategije za energiju vodonika. Šandong, Šansi i centralna Mongolija su saopštile da će koristiti lokalni vodonik. On je jeftin i može pomoći da se podstakne razvoj lokalne ekonomije vodonika.

Vozilo na vodonik
Foto: AFDC

SAD ulažu 370 milijardi dolara u OIE

Zakon o smanjenju inflacije, koji je predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) potpisao 16. avgusta, propisuje novu potrošnju od 437 milijardi američkih dolara tokom deset godina, od čega je oko 370 milijardi dolara usmereno na širok spektar mera za smanjenje industrija, odnosno gasova sa efektom staklene bašte, piše IEEE Spectrum.

Ipak, odredbe sa niskim sadržajem ugljenika-vodonika izazvale su podozrenje, iz nekoliko razloga, a jedna je da je izdvojeno prilično više novca od potrebnog. Drugi je da su odredbe o vodoniku tehnološki neutralne, što znači da ne postoji razlika između vodonika proizvedenog elektrolizom sa električnom energijom iz, na primer, vetroparka ili nuklearne elektrane.

Evropa prati velike igrače

Evropska komisija je krajem jula ubrzano odobrila plan za vodonik i izdvojila 5,4 milijarde evra za finansiranje 41 projekta za razvoj tehnologija, u rasponu od osnovnog istraživanja i razvoja do industrijske primene. Malo čvorište u blizini Hamburga u Nemačkoj je već u izgradnji, a veće čvorište se gradi u luci Roterdam u Holandiji.

„Roterdam u suštini pokazuje svetu kako da postane luka vodonika“, kaže Robert Hebner, IEEE saradnik i direktor Centra za elektromehaniku na Univerzitetu Teksas u Ostinu, gde pomaže u koordinaciji istraživanja i razvoja vodonika.

Kako navodi Hebner, radi se na sporazumima sa Portugalom, koji će proizvoditi vodonik iz energije vetra i transportovati ga u luku Roterdam.

„Najavili su da će koristiti kamione na vodonik za distribuciju kroz Centralnu Evropu. Oni holistički razmišljaju o tome kako da dovedu vodonik do luke, a zatim kako da ga preraspodele tamo gde je potreban“, istako je Hebner.

U planu izgradnja najveće svetske fabrike vodonika

Plan Južne Koreje ima za cilj proširenje potražnje za vodonikom, uspostavljanje globalne mreže snabdevanja, kao i realizaciju proizvodnje energije na bazi dualnog goriva korišćenjem vodonika i amonijaka (vodonik 50 procenata, amonijak 20 procenata, uz razvoj potrebnih tehnologija završen do 2027. godine u praksi sledeće godine).

Komitet je predvideo da će do 2030. godine broj vozila na vodonik u zemlji skočiti sa nešto više od 19.000 na 30.000. Proizvodnja energije vodonika takođe će činiti više od sedam procenata nacionalne proizvodnje do 2036. godine, dok je do 2021. godine proizvela samo 767 MW.

Plan će takođe uvesti distributivnu infrastrukturu širom zemlje za promovisanje korišćenja čistog vodonika – izgradnjom „najveće svetske fabrike tečnog vodonika“ koja će proizvoditi 40.000 tona godišnje, proširenjem stanica za punjenje vodonika širom zemlje, kao i postavljanjem podzemnog cevovoda za transport vodonika u provincijama Gieonggi i Chungcheong u centralno-zapadnim regionima zemlje.

  • IVAN

    13.11.2022 #1 Author

    energetske kompanije vide vodonik kao održivu alternativu tradicionalnim industrijama zasnovanim na fosilnim gorivima.

    Odgovori

  • VANJA

    13.11.2022 #2 Author

    Fabrika bi sigurno resila sve probleme!

    Odgovori

  • Ika

    13.11.2022 #3 Author

    Sve što ne ugrožava kvalitet vode je dobrodošlo

    Odgovori

  • VERA

    13.11.2022 #4 Author

    To je buducnost svakako treba prvo videti kako ce to da funkcionise u praksi.

    Odgovori

  • Boba3

    13.11.2022 #5 Author

    Zanimljivo, stalno se pronalaze novi izvori obnovljive energije.

    Odgovori

  • Dzebac

    13.11.2022 #6 Author

    ako obezbede bezbednu proizvodnju, odlicna stvar!

    Odgovori

  • DANIJELA

    13.11.2022 #7 Author

    Nadam se da ce alternativni izvori energije biti sto pre uvedeni jer stanje u zivotnoj sredini je krajnje alarmantno.

    Odgovori

  • Bella

    13.11.2022 #8 Author

    Konstantne inovacije , nadam se da ce pomoci.

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    14.11.2022 #9 Author

    Kladim se da je ovo odlična zamisao a i ne samo to već i da je prosperitetna ideja.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...