Na Mediteranu ima dovoljno zaliha

Zabrana uvoza nafte neće izazvati poremećaj u snabdevanju

Srbija

2.12.2022 09:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Zabrana uvoza nafte neće izazvati poremećaj u snabdevanju Zabrana uvoza nafte neće izazvati poremećaj u snabdevanju
Od 5. decembra Srbiji će biti zabranjeno da uvozi rusku naftu preko hrvatskog naftovoda Janaf. Ovo je posledica stupanja na snagu novog paketa sankcija... Zabrana uvoza nafte neće izazvati poremećaj u snabdevanju

Od 5. decembra Srbiji će biti zabranjeno da uvozi rusku naftu preko hrvatskog naftovoda Janaf. Ovo je posledica stupanja na snagu novog paketa sankcija Evropske unije prema Rusiji. 

Iz Ministarstva rudarstva i energetike kažu da rizici u energetskoj krizi postoje, ali da ova zabrana neće izazvati poremećaj u snabdevanju. Na Mediteranu trenutno ima dovoljno nafte, a pokazatelj toga je što cene na tržištu miruju, smatra Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije, piše N1.

Kako objašnjava, kao i sve druge kompanije i rafinerije u okruženju, i naše će kupovati ono što je na raspolaganju na Mediteranu, “u kvalitetu koji omogućava preradu u našim postrojenjima po nekom najoptimalnijem režimu”. 

„Već uveliko je ugovorena sva isporuka nafte u decembru. Nafta se kupuje terminskim ugovorima… Verujem da je čak i januar već ugovoren u većini kompanija. U tom smislu, vidite, ništa se ne dešava. Znači, prerada će se odvijati normalno, cene nisu poludele“, poručuje Mićović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...