Nemiri u Kini, smanjenje tražnje i najava nastavka eksploatacije u Venecueli

Najniža cena nafte od 2021. godine

Svet

28.11.2022 09:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Najniža cena nafte od 2021. godine Najniža cena nafte od 2021. godine
Cena nafte je pala na najniži nivo od decembra 2021. godine, pošto je talas nemira u Kini kaznio ulaganja u rizična sredstva i pomutio... Najniža cena nafte od 2021. godine

Cena nafte je pala na najniži nivo od decembra 2021. godine, pošto je talas nemira u Kini kaznio ulaganja u rizična sredstva i pomutio izglede za potražnju za energentima, dodajući novi stres na ionako krhko globalno tržište sirove nafte.

Američka West Texas Intermediate (WTI) sirova nafta je potonula na 74 dolara po barelu nakon tronedeljnih gubitaka.

Protesti zbog oštrih antivirusnih ograničenja izbili su tokom vikenda širom Kine, najvećeg svetskog uvoznika sirove nafte, uključujući demonstracije u Pekingu i Šangaju, što je podstaklo široku rasprodaju na početku nedelje.

Nemiri su pomogli da dolar (ponovo) postane sigurno utočište za investitore, čineći sirovine manje atraktivnim, dok su štetili saobraćaju u Kini. To takođe donosi mogućnost da bi kineske vlasti mogle da reaguju strožim ograničenjima, pri čemu će broj slučajeva Covid-19 ovog meseca biti rekordan, iako drugi spekulišu da bi tempo ublažavanja mogao da se ubrza.

Poslednjih dana diplomate Evropske unije su takođe bile uključene u pregovore o ograničenju cena ruske sirove nafte, a pregovori bi trebalo da budu nastavljeni kasnije u ponedeljak.

“Osećaj na tržištu nafte ostaje negativan, a dešavanja tokom vikenda u Kini sigurno neće pomoći“, rekao je Voren Paterson (Warren Patterson), šef robne strategije u ING Groep u Singapuru.

Kineska potražnja za naftom bi u proseku mogla da iznosi 15,11 miliona barela dnevno u ovom kvartalu, što je manje u odnosu na 15,82 miliona pre godinu dana, prema Kpleru, kompaniji za podatke i analitiku.

Osim Kine, trgovci su takođe procenjivali potez SAD da daju dozvolu korporaciji Chevron za nastavak proizvodnje nafte u Venecueli nakon što su sankcije zaustavile sve aktivnosti bušenja pre skoro tri godine. Ublažavanje sankcija dolazi nakon što su norveški posrednici najavili obnavljanje političkih razgovora između predsednika Nikolasa Madura i opozicije ovog vikenda.

I evropska severnomorska nafta Brent nastavila je cenovni pad na oko 81,3 dolara po barelu na berzi ICE Futures Europe.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...