Sve teže do zadatih ciljeva i u 2023. godini

Da li energetska tranzicija posustaje zbog krize?

AnalizaInfrastrukturaSvet

4.12.2022 10:22 Autor: Miljan Paunović 12

Da li energetska tranzicija posustaje zbog krize? Da li energetska tranzicija posustaje zbog krize?
Energija će i u 2023. godini biti u fokusu, što pokazuju i prva predviđanja i analize, ali i poruke koje nam šalju domaći i... Da li energetska tranzicija posustaje zbog krize?

Energija će i u 2023. godini biti u fokusu, što pokazuju i prva predviđanja i analize, ali i poruke koje nam šalju domaći i svetski lideri.

Naime, trka za resursima je ubrzana nakon početka rata u Ukrajini i ostalo je još jako malo vremena do dolaska hladne zime, kako je najavljivana pre dva do tri meseca, te ćemo veoma brzo videti ko se kako snašao u praksi.

Prema analizi Economist Intelligence, globalna potrošnja energije u 2023. godini zabeležiće rast od samo 1,3 odsto, a razlog će biti usporavanje ekonomija. Cilj dekarbonizacije i dalje je primaran i tako će ostati, ali potrošnja uglja trebalo bi naredne godine neznatno da poraste kako bi se nadoknadile praznine u snabdevanju gasom.

Dalje se navodi da bi energetska tranzicija mogla da bude odložena, zbog promena uslova koji će primorati mnoge zemlje da koriste fosilna goriva.

Ipak, predviđa se rast potrošnje obnovljive energije od oko 11 odsto, a Azija će prednjačiti na tom polju. Energetska kriza će podstaći neke vlade da odustanu od postepenog ukidanja upotrebe nuklearne energije.

Nemačka spremna za zimu

Energetska kriza nateraće Nemačku da sledeće godine preuzme duplo veći novi dug nego što se očekivalo, rekli su nedavno zvaničnici, i dodali da će biti opterećena milijardama evra neplaniranih kamata, prenosi Reuters.

Budžet predviđa 45,61 milijardu evra (46,62 milijarde dolara) novog duga u 2023. godini, u poređenju sa 17,2 milijarde evra, kolika je bila procena vlade tokom leta ove godine.

Nemački kancelar Olaf Šolc / Foto: Beta-AP

Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) izjavio je da je Nemačka spremna za zimu i da će, iako subvencije neće u potpunosti zaustaviti povećanje cena energije, one pomoći u njihovom smanjenju do „podnošljivog nivoa“, preneo je DW.

„Uklanjamo nedostatke energetske i trgovinske politike koja nas je dovela u jednostranu zavisnost od Rusije i Kine, posebno“, rekao je kancelar i dodao da su skladišta gasa puna, te da se grade terminali za tečni prirodni gas (LNG), sklapaju novi ugovori sa neruskim dobavljačima, i da se ponovo puštaju u rad elektrane na ugalj, kao i da nuklearne elektrane nastavljaju da rade.

IAE: Energetska kriza dovodi do klimatskih ušteda energije

Prema istraživanju Međunarodne agencije za energetiku (IAE), vlade, industrija i domaćinstva su ove godine uložili rekordnih 560 milijardi dolara u mere energetske efikasnosti. Preliminarni podaci IAE za 2022. godinu takođe sugerišu da je globalna ekonomija koristila energiju dva procenta efikasnije nego 2021, što je skoro duplo više nego u proteklih pet godina, prenosi AP.

Godišnja poboljšanja bi morala da porastu na četiri procenta da bi se ispunili ciljevi dekarbonizacije do sredine veka, saopštila je IEA.

Međutim, navodi se da bi poboljšanje trendova u ovoj godini moglo da znači vitalnu prekretnicu za efikasnost, te da je razvoj ove godine „promenio dinamiku tržišta energije u decenijama koje dolaze“.

Nedavne vladine inicijative za povećanje efikasnosti u zgradama, automobilima i industriji uključile su zakone u Evropi, Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama koji iznose stotine milijardi američkih dolara u potrošnji.

Širom sveta se takođe ažuriraju građevinski propisi, dok među potrošačima raste svest o energetskoj efikasnosti. U jugoistočnoj Aziji sve vlade su razvijale politike za efikasno hlađenje, za koje je IAE rekla da je „od vitalnog značaja za region sa jednom od najbržih stopa rasta potražnje za električnom energijom“.

Britancima najveća briga računi za energiju

Računi za energiju su jedna od najvećih briga za britanska domaćinstva, a energetski analitičari imaju zastrašujuća predviđanja. Uvidi Kornvola predviđali su da bi bez vladine intervencije redovni računi domaćinstava mogli dostići 3.700 funti u aprilu 2023. godine.

„Garantovana cena energije produžena je za još godinu dana, umesto da se završi 2023. godine, ali ta pomoć i produžetak nisu velikodušni“, piše Moneyweek.

Od aprila 2023. do istog meseca 2024. godine garancija cene energije će biti manje izdašna, pa će prosečno domaćinstvo plaćati 3.000 funti. To će biti povećanje od 20 odsto u odnosu na trenutne izdatke.

  • Milovan94

    4.12.2022 #1 Author

    Kriza je definitivno poremetila planove za sve.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    4.12.2022 #2 Author

    Iako je koncept pravedne energetske tranzicije poznat već dugo, i Evropska unija je već razvila različite mehanizme za pomoć ekonomijama u energetskoj tranziciji, u mnogim zemljama izvan Evropske unije ovo je i dalje dalek i nejasan fenomen….

    Odgovori

  • Dragana

    4.12.2022 #3 Author

    Nadamo se takvom razvoju situacije

    Odgovori

  • NATI29

    4.12.2022 #4 Author

    Samo da preguramo ovu zimu

    Odgovori

  • kaćica

    4.12.2022 #5 Author

    Nema potrebe da brinemo zima je blaga

    Odgovori

  • Emilija

    4.12.2022 #6 Author

    Planovi su ozbiljno uzdrmani

    Odgovori

  • GOCA BG

    4.12.2022 #7 Author

    Dugorocni planovi mogu prrko noci da poremete rad bilo kog poslovnog subjekta,sve je neizvesno…

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    4.12.2022 #8 Author

    Smatram sa se previše govori i piše o energetskoj krizi pa je cela ta situacija, sigurna sam, manje ozbiljna nego što se servira.

    Odgovori

  • Milisavka

    4.12.2022 #9 Author

    Naredna tri meseca su kljucna

    Odgovori

  • DANIJELA

    4.12.2022 #10 Author

    Svi se plase zime i nadam se da ce biti blaga i da ce sto pre proci.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    5.12.2022 #12 Author

    Nemačka je stvarno u haosu ako im je dug tri puta, veći od planiranog. Solc će ih dokusuriti Merkelova je vodila mnogo pametniji politiku.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...