dramatično smanjenje imaće domino efekat na svetskom tržištu

OPEC+ smanjio proizvodnju za dva miliona barela nafte dnevno

SvetVesti

5.10.2022 16:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

OPEC+ smanjio proizvodnju za dva miliona barela nafte dnevno OPEC+ smanjio proizvodnju za dva miliona barela nafte dnevno
Na redovnom bečkom sastanku Zemalja izvoznica nafte (OPEC) u proširenom sastavu sa partnerima iz Rusije (OPEC+), ova međunarodna organizacija dogovorila je najveće smanjenje proizvodnje... OPEC+ smanjio proizvodnju za dva miliona barela nafte dnevno

Na redovnom bečkom sastanku Zemalja izvoznica nafte (OPEC) u proširenom sastavu sa partnerima iz Rusije (OPEC+), ova međunarodna organizacija dogovorila je najveće smanjenje proizvodnje sirove nafte od proglašenja pandemije korona virusa do sada.

Kako javlja Reuters, grupa zemalja OPEC+ je saopštila da će ograničiti svoju proizvodnju za dva miliona barela sirove nafte dnevno.

Ova odluka sigurno će dovesti do turbulentne situacije na tržištu energenata. Sjedinjene Američke Države ranije su apelovale da OPEC+ sprovedu manje ograničenje, a američki mediji danas su pisali da snabdevanje tržišta iz specijalnih rezervi u SAD ne može da nadomesti minus koji će sada nastati.

OPEC snabdeva oko 40 odsto globalnog tržišta naftom, a čine ga arapske zemlje.

 • Anna

  5.10.2022 #1 Author

  Biće sve teže

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  5.10.2022 #2 Author

  Nije mi uopšte jasna ova, odluka o smanjenju proizvodnje nafte u ovoj krizi sa energentima. Jedino što mi pada na pamet je da se arapi solidarisu sa Risijom i udaraju djon Evropi.

  Odgovori

 • JANA

  5.10.2022 #3 Author

  Ovo vec sve vise i vise uzima maha,Arapi su bolji sa Rusijom nego sa Amerikom

  Odgovori

 • GOCA BG

  5.10.2022 #4 Author

  Mora da postoji neka pozadina za ovakvu odluku…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.