Loši ekonomski pokazatelji u SAD i Kini zabrinuli trgovce

Cene sirove nafte najniže od jula

SvetVesti

17.11.2023 11:11 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cene sirove nafte najniže od jula Cene sirove nafte najniže od jula
Cene nafte pale su u četvrtak za oko pet odsto na najniži nivo u poslednja četiri meseca, jer su investitori zabrinuti zbog globalne potražnje... Cene sirove nafte najniže od jula

Cene nafte pale su u četvrtak za oko pet odsto na najniži nivo u poslednja četiri meseca, jer su investitori zabrinuti zbog globalne potražnje za naftom nakon slabih ekonomskim pokazatelja iz SAD i Azije.

Fjučersi referentne nafte Brent oslabili su za 4,6 odsto na 77,42 dolara za barel. Američkom sirovom naftom WTI (West Texas Intermediate) trgovalo se po ceni od 72,90 dolara za barel nakon slabljenja cene za 4,9 odsto, prenosi Reuters.

Cene Brent i WTI nafte pale su na najniži nivo od 7. jula. Od petka ujutru cene obe marke sirove nafte su u porastu od oko jedan odsto, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Analitičari ocenjuju da su grafikoni cena nafte negativni, jer je raspoloženje negativno, kao i da će biti potrebno nešto da promeni to raspoloženje, a do tada će cene padati sve dok tržište ne bude shvatilo da je to preterano.

Broja Amerikanaca koji su podneli nove zahteve za naknadu za nezaposlene porastao je prošle nedelje na najviši nivo u protekla tri meseca, što sugeriše da su uslovi na tržištu rada nastavili da se ublažavaju. Ovom izveštaju prethodili su podaci koji su pokazali da je maloprodaja u SAD oslabila u oktobru prvi put posle sedam meseci.

U međuvremenu, očekivano usporavanje protoka u kineskim rafinerijama nafte takođe je uticalo na investitore. Tržišta su se u oktobru smanjila u odnosu na maksimume iz prethodnog meseca, jer je oslabila potražnja za industrijskim gorivom, a marže prerade su umanjene.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...