Slabija ekonomska očekivanja zabrinula trgovce

Cene nafte na najnižem nivou od avgusta

SvetVesti

7.11.2023 17:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cene nafte na najnižem nivou od avgusta Cene nafte na najnižem nivou od avgusta
Cene nafte pale su u utorak na najniži nivo od avgusta, jer je zabrinutost zbog potražnje prevladala u odnosu na smanjenje ponude iz Saudijske... Cene nafte na najnižem nivou od avgusta

Cene nafte pale su u utorak na najniži nivo od avgusta, jer je zabrinutost zbog potražnje prevladala u odnosu na smanjenje ponude iz Saudijske Arabije i Rusije.

Referentnom naftom Brent trgovalo se u utorak posle podne po ceni nižoj od 83 dolara za barel, a američkom sirovom naftom WTI niže od 79 dolara za barel. Obe naftne marke pojeftinile su u utorak za više od 2,60 odsto, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Analitičari ocenjuju da su na cene sirove nafte presudno uticala slabija ekonomska očekivanja, što je još jednom opravdalo poziciju zemalja OPEC+ da smanje ponudu, prenosi NationalNews. U njihovim ocenama ističe se da nije pitanje da li se pomenute dve zemlje pridržavaju ciljeva smanjene proizvodnje do kraja tekuće godine, već da li će ih produžiti.

Smenjenje ponude će verovatno biti nastavljeno u prvom kvartalu 2024. godine, zbog sezonski slabije potražnje u zabrinutosti za ekonomski rast, a cilj OPEC+ je da podrži stabilnost tržišta nafte, navode stratezi banke UBS. Naredni ministarski sastanak organizacije proizvođača nafte biće održan 26. novembra u Beču.

Zabrinutost za snabdevanje ostaje i dalje uprkos tome što je kineski uvoz sirove nafte porastao za oko 14 procenata u oktobru, usled sve veće domaće potražnje, saopštila je u utorak tamošnja Generalna uprava carina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...