Visoke cene utiču na planove za jačanje isporuka preko mora

Rusija će u novembru naglo povećati izvoz nafte

SvetVesti

31.10.2023 15:27 Autor: Vladimir Jokanović 0

Rusija će u novembru naglo povećati izvoz nafte Rusija će u novembru naglo povećati izvoz nafte
Rusija bi mogla naglo da poveća izvoz nafte u novembru zbog visokih cena. Prema prognozama analitičke kompanije Kpler, morske isporuke ruske nafte mogle bi... Rusija će u novembru naglo povećati izvoz nafte

Rusija bi mogla naglo da poveća izvoz nafte u novembru zbog visokih cena. Prema prognozama analitičke kompanije Kpler, morske isporuke ruske nafte mogle bi da porastu za 200.000 barela dnevno u odnosu na oktobar, dostižući najviše nivoe od marta ove godine.

Kompanije su prinuđene da preusmere naftu za izvoz i zbog remonta u rafinerijama. Rusija od letos vodi politiku ograničenja izvoza nafte, dok njena saveznica iz OPEC+ Saudijska Arabija smanjuje proizvodnju, ali će po mišljenju stručnjaka tek od decembra zalihe nafte iz mora početi značajno da opadaju, prenosi Komersant.

Rusija bi mogla da poveća pomorski izvoz nafte u novembru na 3,6 do 3,7 miliona barela dnevno, što bi bio najviši nivo od maja, prognozira Kpler. Izvoz ruske nafte u oktobru kreće se oko 3,5 miliona barela dnevno, a u septembru 3,45 miliona barela dnevno.

Rusija je od letos naglo smanjila izvoz nafte preko mora, za oko 500.000 barela dnevno, a pomorski izvoz ruske nafte pao je na 3,1 milion barela dnevno u julu i 3,2 miliona barela dnevno u avgustu. Ruske naftne kompanije počele su od septembra da obnavljaju izvoz nafte, dok je vlada obećala da će zadržati smanjenje u iznosu od 300.000 barela dnevno do kraja godine.

Rusija će imati priliku da poveća izvoz nafte u novembru, ocenjuju i ruski energetski eksperti. Trenutna ograničenja izvoza benzina i dizela, kao i sezonski pad domaće potražnje za gorivom, stvaraju preduslove za preusmeravanje nafte za izvoz.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...