više cene i manji obim prodaje

Pad ruskih prihoda od nafte i gasa za 38 odsto

BiznisSvet

9.9.2023 10:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Pad ruskih prihoda od nafte i gasa za 38 odsto Pad ruskih prihoda od nafte i gasa za 38 odsto
Više cene nafte i manji obim prodaje doveli su do pada ruskih prihoda od nafte i gasa za 38,1 odsto između januara i avgusta... Pad ruskih prihoda od nafte i gasa za 38 odsto

Više cene nafte i manji obim prodaje doveli su do pada ruskih prihoda od nafte i gasa za 38,1 odsto između januara i avgusta u odnosu na isti period 2022. godine, pokazali su podaci ministarstva finansija Rusije.

Prvih osam meseci ove godine, ruski prihodi od nafte i gasa pali su na 49,5 milijardi dolara (4,836 biliona ruskih rubalja), sa 80 milijardi dolara (7,818 biliona rubalja) za isti period 2022, piše Danas.

Gazprom je prijavio ogroman pad neto dobiti u prvom polugodištu jer su isporuke Evropi pale u poređenju sa 2022. godinom, kada je Rusija još uvek snabdevala cevovodima gasom svoje evropske kupce tokom većeg dela prve polovine godine.

Osim toga, niže prosečne cene nafte dosad ove godine u odnosu na januar-avgust 2022. povukle su prihode od “crnog zlata”. Ograničenje cena G7, gubitak zapadnih kupaca i veliki popusti koje je Rusija morala učiniti da bi prodala svoju sirovu naftu u Indiji i Kini takođe su uticali na prihode.

Samo u avgustu ruski prihodi od nafte i gasa pali su na 6,6 milijardi dolara, što je pad od 4,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu i manji u odnosu na jul 2023. Pad u avgustu je najvećim delom rezultat poreza na dobit koji se plaća jednom kvartalno, što je bilo u julu u trećem kvartalu, prenosi Oilprice.com.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...