Trgovina dve zemlje u 2022. iznosila 10 milijardi dolara

Brazil povećao uvoz naftnih derivata iz Rusije

SvetVesti

8.9.2023 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Brazil povećao uvoz naftnih derivata iz Rusije Brazil povećao uvoz naftnih derivata iz Rusije
Brazil je značajno povećao snabdevanje naftnim derivatima – benzinom i dizel gorivom iz Rusije, izjavio je ambasador ove latinoameričke zemlje Rodrigo de Lima Baena... Brazil povećao uvoz naftnih derivata iz Rusije

Brazil je značajno povećao snabdevanje naftnim derivatima – benzinom i dizel gorivom iz Rusije, izjavio je ambasador ove latinoameričke zemlje Rodrigo de Lima Baena Soareš (Rodrigo de Lima Baena Soares).

„Brazil je, kao što znate, veliki proizvođač nafte, mi proizvodimo više od tri miliona barela dnevno“, rekao je diplomata.

Međutim, objasnio je, u Brazilu se proizvodi teška nafta, a u zemlji nema dovoljno rafinerija za proizvodnju naftnih derivata i dizel goriva, pa se benzin i dizel gorivo moraju uvoziti, piše Politika pozivajući se na RIA Novosti.

Šef brazilske diplomatije Mauro Vijeira (Mauro Luiz Iecker Vieira) ranije je rekao da trgovina između Rusije i Brazila, koja je 2022. dostigla rekordnih 10 milijardi dolara, ima veliki potencijal za dalji rast zbog proizvoda visoke dodate vrednosti.

„Značajno smo povećali uvoz naftnih derivata – benzina i dizela iz Rusije. To pomaže našoj poljoprivrednoj industriji“, rekao je ambasador.

Ranije su brazilski mediji preneli, pozivajući se na procene analitičkih kompanija, da bi u avgustu isporuka ruskih rafinisanih proizvoda Brazilu mogla da poraste za 25 odsto u odnosu na jul i da dostigne 235.000 barela dnevno. Tada će Rusija postati najveći dobavljač naftnih derivata Brazilu, prestigavši SAD.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...