tržište rada "omekšava"

Smanjuje se broj zahteva za državnu naknadu nezaposlenih u SAD

SvetU fokusu

7.9.2023 17:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Smanjuje se broj zahteva za državnu naknadu nezaposlenih u SAD Smanjuje se broj zahteva za državnu naknadu nezaposlenih u SAD
Zahtevi za beneficije nezaposlenih u Americi prvi put neočekivano su prošle nedelje pali na najniži nivo od februara, što je znak da još uvek... Smanjuje se broj zahteva za državnu naknadu nezaposlenih u SAD

Zahtevi za beneficije nezaposlenih u Americi prvi put neočekivano su prošle nedelje pali na najniži nivo od februara, što je znak da još uvek „zategnuto“ tržište rada u Sjedinjenim Američkim Državama počinje da omekšava.

Početni zahtevi za državnu naknadu za nezaposlene pali su za 13.000 na 216.000 u nedelji završenoj 2. septembra sa revidiranih 229.000 u sedmici pre, saopštilo je Ministarstvo rada u četvrtak, prenosi Reuters.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters prognozirali su da će se broj novih potraživanja povećati na 234.000 u poslednjoj sedmici.

U međuvremenu, broj onih koji nastavljaju da primaju pomoć za nezaposlene posle prve nedelje pao je za 40.000 na 1.679 miliona u nedelji koja je završena 26. avgusta sa revidiranih 1.719 miliona nedelju dana ranije.

Podaci o potraživanjima za nezaposlene pokazuju da tržište rada u SAD-u ne preti opasnost od nekih naglih turbulencija u bliskoj budućnosti.

Nepoljoprivredna produktivnost, merenje satnice po radniku, porasla je po 3,5 odsto godišnje u periodu od aprila do juna; ovo je bilo najviše od trećeg kvartala 2020. godine, u odnosu na -1,2 odsto u prva tri meseca ove godine. Produktivnost u drugom kvartalu prvobitno je procenjena na 3,7 odsto.

Izveštaj je takođe pokazao da su troškovi rada, ključni fokus Federalnih rezervi dok se bore da inflaciju vrate na cilj od dva odsto, porasli po stopi od 2,2 odsto na godišnjem nivou, nešto bržim tempom od prvobitno prijavljene stope od 1,6 odsto . Ipak, napredak je i dalje bio najsporiji od četvrtog kvartala 2021. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...