Projekat vredan 215 miliona evra finansiran japanskim kreditom

TENT A dobio postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova

EkologijaInfrastrukturaInvesticijeSrbija

25.4.2024 15:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

TENT A dobio postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova TENT A dobio postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova
U Termoelektrani (TE) Nikola Tesla A danas je održana ceremonija primopredaje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova kojoj su prisustovale ministarke rudarstva i energetike i... TENT A dobio postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova

U Termoelektrani (TE) Nikola Tesla A danas je održana ceremonija primopredaje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova kojoj su prisustovale ministarke rudarstva i energetike i zaštite životne sredine, Dubravka Đedović Handanović i Irena Vujović.

Ceremoniji su prisustvovali i parlamentarni zamenik ministra spoljnih poslova Japana Jasuši Hosaka, predstavnici rukovodstva i članovi Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije i delegacija iz Japana,

Ministarka Đedović Handanović naglasila je da energetski sistem Srbije od danas može da se pohvali termoelektranom koja po ekološkim standardima može da se meri sa modernim termoelektranama bilo gde u Evropi, kao i da će emisije sumpor-dioksida biti smanjene čak trideset puta, uz „značajnu“ redukciju emisije praškastih materija, saopšteno je po završetku ceremonije.

Ukazala je i na to da postrojenje, u koje je uloženo približno 215 miliona evra, nema samo ekološki, već i energetski značaj, i podsetila da će sličan projekat u TENT B biti završen sledeće godine.

Naglasila je da projekat odsumporavanja na TENT A predstavlja važan deo bilateralne saradnje sa Japanom.

Foto: sajt Vlade Srbije

„Već vodimo razgovore i sa Vladom Japana i JICA, koje su zainteresovane za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica. Ono što je TENT A za Srbiju danas, u smislu stabilnosti snabdevanja, to će u narednim decenijama biti RHE Bistrica“, istakla je Đedović Handanović.

Ministarka Vujović je ocenila da je značaj ovog projekta za Beograđane veliki, posebno imajući u vidu da su termoelektrane u Obrenovcu, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, među najvećim izvorima emisija zagađujućih materija.

Parlamentarni zamenik ministra spoljnih poslova Japana Jasuši Hosaka izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je ovo prvi projekat u Srbiji koji se realizuje uz zajam u japanskim jenima.

„Ovaj projekat je važan za unapređenje zelene tranzicije u Srbiji i nastavićemo da pružamo podršku na njenom putu ka dekarbonizaciji“, rekao je on, pri čemu je iskazao želju da ovaj projekat postane simbol prijateljstva Srbije i Japana, kao što je to bio slučaj sa žutim autobusima koji su prošle godine završili svoj dvadesetogodišnji rad.

V.d. generalnog direktora EPS-a Dušan Živković je objasnio da je u pitanju tehnologija odsumporavanja dimnih gasova vlažnim postupkom u kojem se koristi kreč, a nusproizvod ovog postupka je gips, dodavši da se očekuje godišnja proizvodnja gipsa od približno oko 250.000 tona.

  • AJA

    25.4.2024 #1 Author

    Dobra i konstruktivna vest.

    Odgovori

  • SANJA91

    25.4.2024 #2 Author

    Projekat dekarbonizacije će značajno umanjiti emisiju štetnih gasova i poboljšati kvalitet života svih građana, a samim tim učvrstiti već postojeće dobre bilateralne odnose dveju zemalja.

    Odgovori

  • Dzebac

    27.4.2024 #3 Author

    Super, jedino mi koristimo ugalj za stvaranje energije, i zagadjujemo okolinu

    Odgovori

  • gagica

    28.4.2024 #4 Author

    Dobro bi bilo da se sacuva okolina

    Odgovori

  • SHALIMAR

    28.4.2024 #5 Author

    Kod nas je zagadjenost najveca u Evropi…

    Odgovori

  • ZOI

    28.4.2024 #6 Author

    A mi idalje po starom

    Odgovori

  • Boba321

    28.4.2024 #7 Author

    Konacno da i to resimo i smanjimo zagadjenje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...