EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Zbog izgradnje RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta

Srbija

19.4.2024 09:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Zbog izgradnje RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta Zbog izgradnje RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta
Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako... Zbog izgradnje RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica.

Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin Brod-Rutoši-Pribojska Banja se ukršta sa sifonskom deonicom dovoda vode za reverzibilnu hidroelektranu.

Trasa državnog puta 191 se ukršta i sa trasom železničke pruge Beograd centar-Resnik-Požega-Vrbnica-državna granica, koja je jednim delom u predmetnoj zoni ukrštanja tunelskog tipa, piše eKapija.

Devijacija ovog državnog puta se projektuje na deonici 19403, između čvorova 2324 (Kokin Brod (Pribojska Banja)) i 19101 (Pribojska Banja).

Za potrebe izgradnje objekata RHE Bistrica potrebno je izgraditi pristupne i servisne puteve, ukupno četiri, kojima će se ostvariti veza svih objekata RHE Bistrica i akumulacije Klak sa postojećim državnim putevima IIA reda broj 191 i 194.

Vrednost posla procenjena je na 198 miliona dinara. Tender je otvoren do 7. maja. Predmet projektnog zadatka je i izrada aktuelizovane studije opravdanosti izgradnje RHE Bistrica.

Podseća se da je analiza izgradnje RHE Bistrica započela 70-ih godina prošlog veka, izradom investicionog programa – EPHI,1973. godine i dopunskog investicionog programa – EPHI, 1974. godine.

Nakon nepune tri decenije, nastavljene su aktivnosti na izradi projektne dokumentacije.

Tokom 2022. i 2023. godine su realizovana obimna dodatna geološka, hidrogeološka, geotehnička i hirološka istraživanja u cilju izrade ažurne tehničke dokumentacije.

Rezultati svih izvršenih optimizacija su uvaženi prilikom definisanja usvojenog tehničkog rešenja u okviru Idejnog projekta, 2023. godine, pa pomenuta projektna dokumentacija predstavlja osnovu za izradu naredne faze projekta – Projekta za građevinsku dozvolu.

  • LENA

    19.4.2024 #1 Author

    Ovo je važan korak ka ostvarenju projekta, a izrada aktuelizovane studije opravdanosti dodatno će doprineti celokupnoj proceni izgradnje.

    Odgovori

  • FILIP07

    20.4.2024 #2 Author

    Mali korak za covek,ali ovaj projekat je veliki korak za covecanstvo

    Odgovori

  • SHALIMAR

    20.4.2024 #3 Author

    Nacice najbolje resenje da bi se sve realizovalo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...