Kupovina po višoj ceni od propisane

Zapadne kompanije plaćaju rusku naftu više od 60 dolara

Svet

22.8.2023 10:43 Autor: Vladimir Jokanović 0

Zapadne kompanije plaćaju rusku naftu više od 60 dolara Zapadne kompanije plaćaju rusku naftu više od 60 dolara
Zapadne kompanije kupuju rusku naftu Urals po ceni koja je iznad granice od 60 dolara po barelu, koju je postavila G7, navodi agencija Bloomberg.... Zapadne kompanije plaćaju rusku naftu više od 60 dolara

Zapadne kompanije kupuju rusku naftu Urals po ceni koja je iznad granice od 60 dolara po barelu, koju je postavila G7, navodi agencija Bloomberg. Istovremeno, američke vlasti tvrde da plafon cena i dalje funkcioniše.

Oko 40 odsto brodova koji izvoze naftu iz ruskih luka na Beltičkom i Crnom moru pripada zapadnim kompanijame koje moraju da poštuju gornju granicu cene od 60 dolara po barelu, prenosi Komersant.
Pre nego što je pređen prag gornje cene, oko 50 odsto brodova bilo je u vlasništvu zapadnih kompanija.

Pored toga, značajan deo brodova i dalje je osiguran preko Londona. Zapadne firme imaju pravo da trguju ruskom naftom, ali moraju da potvrde da je nafta kupljena po ceni nižoj od 60 dolara za barel.

Izvori američke agencije navode da nije jasno kako pojedinačni vlasnici vrše dodatnu proveru tereta i koji su razlozi zbog kojih nastavljaju da pružaju svoje usluge. Međutim, vlasnici brodova i osiguravači ističu da ne mogu da znaju tačnu cenu po kojoj se teret prodaje.

Poslednjih nedelja, brodovlasnici i osiguravači pokušavaju da shvate da li im je dovoljno samo da dostave potvrdu da je nafta koju nose kupljena po ceni nižoj od 60 dolara. Prema podacima Argusa, u prošle nedelje u ruskim lukama na Baltičkom i Crnom moru nafta se prodavala po ceni oko 71 dolar za barel.

Prema podacima ruskog Ministarstva finansija, prosečna cena nafte Urals iznosila je u julu 64,37 dolara po barelu. To je značajno niže nego u julu prošle godina kada je koštala u proseku 78,41 dolar po barelu, ali je više od gornje granice cene koju su postavile zemlje G7. Prosečna cena u periodu od januara do jula ove godine bila je 53,94 dolara za barel.

Predstavnici američkog Ministarstva finansija ocenili su ranije da je mera ograničenja cene nafte iz Rusije postigla cilj, jer je smanjila prihode ruskog budžeta bez narušavanja snabdevanja na globalnom tržištu. Međunarodna agencija za energetiku (IEA) procenila je da je ruski izvoz nafte i naftnih derivata opao u junu na 7,3 miliona barela dnevno, što je najniže od marta 2021. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...